15x De gezelligste bruine kroegen van Amsterdam

Een biertje in je rechterhand en een bitterbal in je linker. Genieten van een vette snack, het authentieke interieur en bekende gezichten. Dat is de sfeer die je wil wanneer je aan de bar zit bij de stamkroeg van de buurt. Zo hoort een café in Amsterdam te zijn. Waar je de leukste bruine kroegen van de stad vindt? Wij delen een lijst met de 15 gezelligste bruine kroegen van Amsterdam!

gezellige bruine kroegen Amsterdam - Leukste bruine kroegen

Wanneer spreken we over een bruine kroeg?

Een “bruine kroeg” is een term die vaak wordt gebruikt om een bepaald type traditioneel café in Nederland, met name in steden als Amsterdam. Het woord “bruin” verwijst naar de warme en gezellige uitstraling van deze cafés, die vaak gekenmerkt worden door donker houten interieurs, gedimde verlichting en een knusse sfeer.

Kenmerkend voor bruine kroegen is een gevoel van authenticiteit en een gebrek aan moderniteit. Ze hebben vaak antiek meubilair, houten lambrisering en spiegels, waardoor ze een nostalgische uitstraling hebben. Deze cafés fungeren als ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om te genieten van een drankje, een gesprek te voeren en te ontspannen in een informele setting.

Bruine kroegen spelen vaak een belangrijke rol in de sociale cultuur van een gemeenschap. Ze bieden een toevluchtsoord voor mensen om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en vormen een plek waar vrienden, families en zelfs vreemden elkaar kunnen ontmoeten en verbinden. De term wordt ook vaak geassocieerd met een gevoel van nostalgie en traditionele waarden.

Veel bruine kroegen verdwijnen in Amsterdam, maar bij de volgende gezelligste bruine kroegen in Amsterdam geniet je nog volop in en van de bruine sferen.

#1 Café Tabac

Al veel verjaardagen en borrels hebben wij gevierd bij Café Tabac. Sinds 1996 bestaat dit gezellige pand aan de Brouwersgracht onder deze naam. Een heerlijke plek waar je in het najaar in bruine sferen binnen geniet van een goede Aziatisch georiënteerde maaltijd en een biertje in de hand. En in het voorjaar en de zomers zowel buiten geniet op het gezellige terras. Tevens liggen er kussens op het afdakje boven de keuken. Van af deze heerlijke hangplek is zowel het kruispuntje, de gracht, de straat alsmede ook de bar te overzien. Bij deze gezellige bruine kroeg in Amsterdam kom je altijd aan je trekken.

Adres: Brouwersgracht 101

#2 Café Hoppe

Een bruine kroeg in Amsterdam met een geschiedenis waar je “u” tegen zegt, want Café Hoppe bestaat al sinds 1670. Gevestigd aan het Spui en onder andere de kroeg waar Freddy Heineken ook graag langs kwam voor een drankje. Een plek waar anno 2024 jong en oud nog steeds samenkomt om te genieten van elkaars gezelligheid. De liefde van Café Hoppe begrijpen wij wel, want het is hier altijd feest!

Adres: Spui 18-20

#3 Café De Sluyswacht

De mooiste en vooral de gezelligste plek aan de Jodenbreestraat. Café De Sluyswacht was in 1692 oorspronkelijk gebouwd als woning voor de persoon die toentertijd de sluis bediende. Later is het charmante gebouw omgetoverd tot een gastvrije ontmoetingsplek. Nip van je biertje op het terras met uitzicht op de gracht of pauzeer voor een bitterbal aan een knus tafeltje binnen. Het prachtige, hellende huisje met terras rondom en uitzicht op de Oude Schans en Montelbaanstoren wordt tegenwoordig beschermd als rijksmonument en mag als bruine kroeg niet ontbreken in dit lijstje.

Adres: Jodenbreestraat 1

#4 Café Thuys

Je voelt je meteen thuis bij Café Thuys. Neem plaats aan de houten bruine tafeltjes en stoeltje. Bestel een goed glas bier, maak een praatje en dans en sjans er in het weekend op los. Ook kun je hier gezellig dineren en genieten van een wisselend seizoensgebonden menu. Je vrijdagmiddagborrel begint hier meteen in goede sferen!

Adres: De Clercqstraat 129

#5 Café Chris

Bruiner dan bruin. Sinds 1624 zijn de deuren van Café Chris geopend voor de bouw van de nabijgelegen Westerkerk. De bouwvakkers van de mooie Westerkerk werden geronseld en betaald in de kroeg. Deze bruine kroeg in Amsterdam met trapgevel was toentertijd het eerste stenen gebouw in de straat. Als je een bruine kroeg omschrijft, dan omschrijf je precies wat je bij Café Chris vindt. Of je nu een biertje aan de bar, op het terras of aan de biljarttafel komt doen. Wij fietsen er vaak langs voor nog één afzakkertje voordat we naar huis gaan.

Adres: Bloemstraat 42

#6 ‘T Smalle

Een parel in de stad! ‘T Smalle vind je op de mooie Egelantiersgracht en hier vind je altijd Jordanese gezelligheid. Of je nu geniet op het terras aan het water of binnen knus een praatje maakt. Vanaf de vroege ochtend ben je hier welkom voor een bakkie pleur buiten de deur, een lekker broodje, bitterballen en een goudgele rakker met een pikketanussie. We horen je denken een pikkewat? Dit is de Mokumse naam voor een borrel, oftewel een jenever naast je bier!

Adres: Egelantiersgracht 12h

#7 Café Thijssen

Op de Brouwersgracht weten ze het wel gezellig te maken, want naast Tabac vind je hier ook het gezellige Café Thijssen. Sinds april 1990 is Café Thijssen in de gezellige volksbuur van de Jordaan een feit. Thijssen heeft zijn naam te danken aan Theo Thijssen, waarvan een beeld tegenover het café staat. Tevens kun je hier ook gezellig

gezellige bruine kroegen Amsterdam - Leukste bruine kroegen

#8 Café de Tuin

Is het je al opgevallen dat je de meeste bruine kroegen in Amsterdam uit dit lijstje vindt in de Jordaan? Zo ook café de Tuin. Elke dag van de week ben je hier welkom voor een bakkie pleur, ontbijt, heerlijke broodjes tijdens de lunch en een goede borrel in bruine sferen. Daarbij kun je hier ook terecht met een groep (max 20 personen) om bijvoorbeeld je verjaardag te vieren!

Adres: Tweede Tuindwarsstraat 13

#9 De Blaffende Vis

Met Koningsdag staat iedereen te feesten en te borrelen voor De Blaffende Vis, waar elk jaar op de gevel iconisch een humoristisch portret is te vinden van onze “Royals”. De andere dagen van het jaar geniet je van een biertje aan de bar. Zomers hebben ze ook veel ruimte op het terras en reserveren voor een diner is ook mogelijk!

Adres: Westerstraat 118

#10 De Nieuwe Lelie

Deze eenvoudige bruine Jordanese buurtkroeg vind je in een iconisch Amsterdams pand aan de Nieuwe Lelielaan. Vandaar de naam De Nieuwe Lelie! Voorheen was het een winkeltje met hoge etalageramen. Voor een potje poolen moet je beneden zijn. Een plek waar jong en oud welkom is!

Adres: Nieuwe Leliestraat 83

#11 Proeflokaal de Ooievaar

Bij de Ooievaar is het al snel vol. Het is namelijk één van de kleinste proeflokalen van Nederland gevestigd aan het begin van de Zeedijk. Met een uitgebreid assortiment van Oud Hollandse likeuren van distilleerderij Van Wees en zes verschillende bieren op tap is de gezelligheid al snel aanwezig.

Adres: Sint Olofspoort 1

#12 Café In ’t Aepjen 

Waan je in de 16e eeuw schuin tegenover De Ooievaar op de Zeedijk bij Café In ’t Aepjen. De Palm Royale smaakt hier op zijn best tussen de oude kruiken waarin voerder de sterke drank in werd bewaard. De nostalgie is in deze bruine iconische kroeg goed te vinden. In de tijd van de VOC was “In ’t Aepjen” een herberg waar zeelieden logeerden. Als ze hun drankrekening niet konden betalen mochten zij hun schuld vereffenen met meegebrachte aapjes van overzee. Deze schattige aapjes zaten natuurlijk vol met vlooien, dus iedereen die In ’t Aepjen had gelogeerd kwam krabbend van de jeuk naar buiten. Naar verluidt komt hier de naam van het café en ook de uitdrukking “in de aap gelogeerd zijn” vandaan.

Adres: Zeedijk 1

#13 Gasthuys

Dit gezellige bruin café vind je midden in het historische centrum van Amsterdam. Je bent bij het Gasthuys welkom voor lunch, diner of een lekker borreltje. In het voorjaar en de zomer strijk je gezellig neer op het terras aan de Grimburgwal en bekijk je de gezellige voorbijkomende bootjes op de grachten. Al meer dan 45 jaar bestaat deze gastvrije plek in Amsterdam!

Adres: Grimburgwal 7

#14 De Engelbewaarder

Aan de mooie Kloveniersburgwal vind je op de bel-etage De Engelbewaarder. Dit bruine café is ooit geopend door twee schoolvrienden en vandaag de dag nog steeds een geliefde plek. Het pand is een rijksmonument en oorspronkelijk vernoemd naar de roman Herinneringen van een Engelbewaarder. Het was het eerst4e literaire café in Nederland.

Adres: Kloveniersburgwal 59 HS

#15 Café Van Zuylen

Ouderwetse gezelligheid vind je bij Café Van Zuylen. Aan de Singel is in ruim 20 jaar niets meer veranderd. Café Van Zuylen ademt historie. Niet alleen vanwege de ligging in het historische centrum van Amsterdam… ook het interieur met de klassieke toog en de antieke wenteltrap onderstreept de geschiedenis van het café. Het grote en zonnige terras ligt op de karakteristieke boogbrug over het Singel. Vanaf 1649 stond de Jan Roodenpoortstoren op deze brug, als onderdeel van de stadsmuur van Amsterdam. De kerkers onder het brughoofd bestaan nog steeds, hier werden de gevangenen van Amsterdam opgesloten. Toen de toren in 1829 werd afgebroken, bleef de breedste brug van Amsterdam over. En laat het terras nou net op die brug gevestigd zijn… 

Adres: Torensteeg 8

Mis je een bruine kroeg in Amsterdam in dit lijstje? Laat het ons weten en wie weet voegen wij hem toe!

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

gezelligste bruine kroegen – oude cafés Amsterdam – café Amsterdam