Hangxiety | De onvermijdelijke metgezel na een Avondje uit!

Heb je wel eens last gehad van ‘hangxiety’ na een avondje uit? Ik (Vivian) heb hier vrijwel altijd last van… We horen je wellicht denken? Heb ik dat ook!? Of wat is hangxiety? In dit artikel duiken we dieper in op hangxiety, ook wel bekend als de katerangst. We bespreken de oorzaken ervan en delen enkele effectieve tips om met hangxiety om te gaan!

hangxiety katerangst

Wat is hangxiety?

Hangxiety is de samensmelting van de woorden ‘hangover’ (kater) en ‘anxiety’ (angst). Het verwijst naar de gemoedstoestand van angst en ongemak die vaak optreedt na het drinken van alcohol. Terwijl de fysieke symptomen van een kater verdwijnen, blijft de angst vaak aanhouden. Hangxiety gaat gepaard met gevoelens van rusteloosheid, nervositeit en soms zelfs paniekaanvallen.

De oorzaken van hangxiety

Hoewel de exacte oorzaak van hangxiety nog niet volledig begrepen is, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Alcohol beïnvloedt de chemische balans in de hersenen, met name de neurotransmitters zoals serotonine en GABA die betrokken zijn bij stemming en angstregulatie. Het abrupt stoppen van alcoholgebruik kan leiden tot ontregeling van deze neurotransmitters, wat resulteert in angstgevoelens.

Daarnaast heeft alcohol een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Hoewel het in eerste instantie kalmerend kan werken, verstoort alcohol de slaapcyclus, wat leidt tot vermoeidheid en prikkelbaarheid de volgende dag. Dit kan de angstgevoelens verergeren. Ook kan dit effect sterker zijn als je overal goed op je mentale gezondheid moet letten en al vatbaarder bent voor dit soort angstgedachten en rusteloosheid.

hangxiety katerangst

Omgaan met hangxiety of katerangst

Gelukkig zijn er enkele tips die kunnen helpen bij het omgaan met hangxiety:

  1. Hydrateer: Alcohol heeft een uitdrogend effect (No shit Sherlock!), dus het is belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Dit kan fysiek ongemak verminderen en het herstelproces bevorderen. Probeer naast elk glas alcohol dus ook een glas water te drinken!
  2. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens. Dit geldt ook na een avondje stappen. Als jij gezonder leeft, gezondere keuzes maakt en een betere conditie hebt dankzij sporten, kan dit helpend zijn om de klap en brakheid van een avondje in de lampen hangen beter op te vangen.
  3. Stressmanagement: Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kan de angst verminderen. Evenals rust pakken en beweging.
  4. Sociale ondersteuning: Praat met vrienden of geliefden over je gevoelens. Het delen van je ervaringen kan emotionele steun bieden en je geruststellen. Als ik (Vivian) veel last heb van angstgevoelens, spreek ik dit bijvoorbeeld uit bij mijn vriend. Dan kan hij mij daarbij helpen of begrijpt hij wellicht mijn korte lontje wat beter.

De vervelende nasleep van een avondje uit

Hangxiety kan een vervelende nasleep zijn van een avondje uit, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en er veel mensen zijn die hier last van hebben. Zo wordt er ook veel over gedeeld op TikTok! Door de oorzaken te begrijpen en effectieve tips toe te passen, kun je hangxiety beter onder controle krijgen en de katerangst verminderen. Onthoud dat iedereen anders is en het kan even duren om te ontdekken welke strategieën het beste voor jou werken. Met geduld en zelfzorg kun je de onvermijdelijke metgezel van een avondje uit beter leren hanteren. Last but not least onthoud ik altijd dat ook dit weer voorbij gaat en mocht je nu last hebben van hangxiety onthoud deze gedachten dan zelf ook. Je zult je snel weer beter en minder angstig voelen!

Heb jij wel is last gehad van Hangxiety of katerangst?

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.