Hotspot | Op de proef bij de Baskische keuken van Sagardi

Aan de Singel vind je dankzij restaurant Sagardi, het enige stukje Baskenland aan de Amsterdamse gracht. Sinds 1996 is dit mooie restaurant met haar uitgesproken keuken in Barcelona al een begrip, maar anno 2020 hoort Amsterdam ook tot de Sagardi groep. De eerste in ons kikkerlandje , maar al het elfde restaurant wereldwijd. The Daily Dutchy ging op de proef bij Sagardi Amsterdam en vertelt je graag, waarom jij ook van deze Baskische keuken moet proeven!

 
sagardi Amsterdam

De Baskische keuken

Het Baskenland is een regio in Europa, die deels in Frankrijk en deels in Spanje ligt. De keuken uit deze regio heeft dus invloeden van zowel Frankrijk als Spanje en dit maakt de Baskische keuken uniek. Denk aan: vlees en vis gegrild op hete kolen, marmitako en lamsstoofschotels, kabeljauw, Tolosa-bonengerechten, paprika’s uit Lekeitio, pintxos, Idiazabal-schapenkaas, txakoli en Baskische cider.

We komen binnen aan de Singel, maar via de Spuistraat vind je ook een ingang naar Sagardi. Het interieur is warm en de houten tafels zijn klassiek gedekt. De ruimte wordt verlicht met moderne gloeilampen en in het midden van het restaurant vind je een mooi muurschilderij van een Baskische oude dame.

Voor het eerste drankje nemen we plek aan de Pintxosbar, die je vindt aan de Spuistraat. Vanuit de hoogte wordt voor ons een traditioneel Baskische cider ingeschonken. Een frisse, zure, ietwat bittere smaak.

 
restaurant Sagardi Amsterdam Baskische Keuken

Pintxos

Pintxos vormen een essentieel onderdeel van de Baskische cultuur en hebben ook in Amsterdam, dankzij Sagardi, hun welverdiende plek gekregen. Sagardi’s pintxosbar is een heerlijke plek om uitgebreid te proeven en de tijd te vergeten, maar ook om vervolgens door te schuiven naar het restaurant.

 

“Groenten uit eigen tuin, vlees van eigen boerderijen en verse vis uit de Noordzee”

Dat ze bij Sagardi weten wat lekker is, dat is bij ons wel duidelijk. Simpele gerechten, rijk aan heerlijke olijfolie, mooie smaakcombinaties en toch verrassend. In de Baskische culinaire tradities staat het product altijd centraal en hier staat versheid en topkwaliteit hoog in het vaandel.

Zo genoten wij van zeer smaakvolle vleesgerechtjes, zoals traditioneel Baskische worstjes: txistorra. En van mooie visgerechtjes als een traditioneel hapje van Bonito: buik van witte tonijn met ansjovisfilet uit Getaria. De oesters kunnen wij ook zeer zeker aanraden. Deze worden bereid met rode peper, olijfolie en tomaatjes, die voor je neus als finishing touch worden uitgeknepen.

restaurant Sagardi Amsterdam Baskische Keuken

Tarbot van de grill

Hij vormt het vurige hart van iedere Sagardi: de grill, ontworpen en gebouwd op basis van 25 jaar kennis en ervaring van Iñaki. Sagardi’s chefs beheersen de eeuwenoude traditie van de Txuleton tot in perfectie. Wij krijgen vers van de grill een heerlijke tarbot aan tafel. Een prachtige vis, rijk aan smaak en een feestje voor het oog, zodra hij gefileerd wordt.

restaurant Sagardi Amsterdam Baskische Keuken

Grootmoeders keuken

Uit grootmoeders keuken komen onder meer de nu al iconische kabeljauw omelet, Txangurro (krab bisque) Donostia style, Txipirones (baby inktvis) met seizoensgroenten en in Rioja gestoofde ossenstaart. Maar of je nu piquillo pepers, gegrilde artisjokken, een salade uit de tuinen van Hernani of een garnalen carpaccio bestelt: bij Sagardi krijg je sowieso alleen het allerbeste van het Baskenland op het bord.

 
restaurant Sagardi Baskische Keuken

Good to know

Om teleurstellingen te voorkomen, altijd even reserveren! Sagardi vind je aan de Spuistraat 304 te Amsterdam. Een heerlijk restaurant om te dineren, maar waar je ook terecht kunt voor een uitgebreide lunch!
Openingstijden Pinxtosbar
Zondag t/m donderdag van 11.00 tot 00.30 uur
Vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur
Openingstijden Restaurant
Zondag t/m donderdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner van 18.00 tot 23.00
Vrijdag en zaterdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner 18.00 tot 23.30

Ben jij al bekend met de Baskische keuken van restaurant Sagardi?

Bron beeld: The Daily Dutchy – Vivian Secrève

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.