Dit zijn de 10 culinaire hotspots in Europa

Met het regenachtige weer in Nederland willen we niets liever dan onze koffers pakken en vertrekken naar een zonnig land. Even wat cultuur opsnuiven, een onbekende stad leren kennen en lekker de boel de boel laten. The Daily Dutchy snapt precies wat jij nodig hebt en om je alvast helemaal in de vakantiestemming te laten komen, zetten wij de 10 culinaire hotspots in Europa op een rij die jij deze zomer zeker moet bezoeken. Als jij gek bent op heerlijke gerechten eten op vakantie is deze lijst met bestemmingen voor jou!

Hint: een lege maag is een must om deze hotspots in Europa te bezoeken!

Culinaire hotspots Europa The Daily Dutchy

1. Gallipoli – Italië

Italië is hot, maar dan hebben we het niet over de bekende steden waar het land de glorie van krijgt. Neen, het zijn de (onbekende) steden die juist bekend staan om hun overheerlijke keukens en smakelijke gerechten.

Neem bijvoorbeeld Gallipoli! Deze stad, dat op een klein schiereiland bevindt, weerspiegelt de cuisine uit de Salento streek als de beste. De Salento streek staat bekend om haar gerechten waarbij groenten en peulvruchten de hoofd ingrediënten zijn en waar visliefhebbers heel blij gaan worden.

2. Positano – Italië

Positano is dé plek voor de beste limoncello en is het één van de mooiste steden langs de Amalfikust. Do we need to say more? De limoncello wordt gemaakt van de aromatische citroenen die overal in de regio hangen waardoor het lijkt alsof je naar een ansichtkaart kijkt. Dat aroma belangrijk is voor de Italianen, vind je ook terug in de goed ruikende gerechten die de restaurants aanbieden. Alleen de beste en meest verse producten worden hiervoor gebruikt. En dat merk je!

3. Alghero – Italië

Wijnliefhebbers, ontkurk de flessen maar! De stad Alghero namelijk staat bekend om de Anghelo Ruju, een rode wijn gemaakt van de kanonau-druif. In combinatie met de lokale gerechten die geïnspireerd zijn uit de Catalaanse keuken, ga jij een heerlijke tijd tegemoet!

Culinaire hotspots Europa The Daily Dutchy wijn

4. Olibia – Italië

Wanneer je in een stad komt die in de streek Sardinië ligt, kun je heerlijke (lokale) gerechten verwachten. De Sardijnse keuken omschrijf je het beste als een cuisine waarbij een snufje innovatie, een eetlepel creativiteit en een mengelmoes van de velen tradities op het eiland het perfecte gerecht vormen. Veel gerechten bevatten lokale producten zoals kaas, worst, schelpdieren en andere zeevruchten waardoor je als een ware local kunt eten.

5. Taormina – Italië

In Taormina hebben ze meer de Siciliaanse keuken wat de culinaire hotspot kenmerkt, en bevatten de gerechten daarbij ook meer ingrediënten. De Siciliaanse keuken is namelijk gevormd door verschillende culturen. De typerende gerechten uit Taormina bevatten dan ook vaak zwaardvis, sardientjes, kappertjes, amandelen en chili.

Als drankje serveren ze de amandelwijn ‘Taormini‘ die goed aansluit bij de smaakvolle gerechten en een combinatie is van aromatische kruiden, druiven en citrus. Saluti!

6. Ibiza – Spanje

Whoah! We’re going to Ibiza! Het spijt ons als je deze knaller van een hit de hele dag in je hoofd hebt, maar Ibiza konden we niet vergeten bij deze lijst. Ibiza staat immers bekend als hotspot in Europa om haar rijke keuken vol smakelijke gerechten. Voor ieders is er wat te eten en komen de meeste gerechten uit de vruchtbare regio om het eiland heen.

7. Albufeira – Portugal

Albufeira, wie kent het niet als bestemming om een dagen te diep in het glaasje te kijken? Toch heeft de stad, gemeente en badplaats – inderdaad, alles heet daar Albufeira – ook in de keuken genoeg te bieden. Doordat deze hotspot in Europa begonnen is als een klein vissersdorpje en vind je de velen visgerechten ook overal terug en worden klassiekers in een nieuw jasje gestoken. Je bent dus verzekerd van een smakelijke maaltijd!

8. Almancil – Portugal

Wellicht heb je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar moet je deze zeker een keer bezoekt hebben. Almancil staat namelijk bekend om haar rust en luxe wat je ook terug vindt in de keuken. Er wordt veel tijd besteed aan de gerechten en zie je dit terug aan de presentatie op het bord en de smaken in je mond. Alle zintuigen worden geprikkeld!

Leuk om te weten: op het dorp bevind zich zelfs meerdere Michelin restaurants waar je de Portugese keuken goed kunt proberen. Tip: Faz Gosto, een restaurant dat hun gasten de echte land- en zeesmaken serveren!

Culinaire hotspots Europa wijn vis gerechten

9. Agrigento – Italië

Yes, daar is de Siciliaanse keuken weer! in de stad Agrigento vind je een goede combinatie van moderne tijd en geschiedenis  wat doorvertaald is naar de smakelijke gerechten die de restaurants serveren. De klassiekers in Agrigento bevatten sardientjes, tenerumi (de spruiten van pompoenen) en couscous. Je kunt er dus van alles verwachten!

10. Siracusa – Italië

De stad Siracusa staat bekend om haar grote mercado de alimentos (food market) waar je verse producten zoals fruit, groenten, vlees en vis kunt kopen. Vis is hier, zoals bij de andere Italiaanse steden, erg populair en zitten in de meeste klassiekers van de stad ook vis verwerkt. Verder kent de keuken combinaties van noten, pasta’s, kaas en (koude) worst. Doordat de havenstad nog een aantal historische gebouwen heeft, is dat in combinatie met het typerende eten ultiem genieten!

Naar welke culinaire hotspots in Europa ga jij dit jaar op vakantie? 

Bron beeld: Unsplash
Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Culinaire hotspots – hotspots in Europa – vakantie met goed eten

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Jaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!