Mijn inboedelverzekering is geweigerd: wat nu?

Er zijn verschillende redenen waarom een inboedelverzekering geweigerd kan worden en dat is natuurlijk erg vervelend. Als je te laat bent met het betalen van je premies, of als je je verzekeringsnota’s kwijtraakt bij een verhuizing, kan dit voor problemen zorgen. Dit verhoogt de kans dat de verzekering je weigert. Daarnaast kan het zijn dat je vaak (ernstige) schadeclaims, waardoor je hogere premies of minder dekking hebt. Soms zet de verzekeraar je inboedelverzekering gewoon stop. Wat doe je er hier aan? Dat leggen we graag in dit artikel uit!

inboedelverzekering geweigerd - redenen inboedelverzekering - Allianz direct

Redenen voor weigering van je inboedelverzekering

Er zijn nog meer redenen om geweigerd te worden voor een inboedelverzekering. Dit kan gebeuren als je de premie te laat betaalt, een strafblad hebt, een rijontzegging hebt gekregen, fraude hebt gepleegd, te vaak schadeclaims indient, of als je te lang zonder verzekering bent geweest. Ook kunnen jonge bestuurders die met een snelle of dure auto rijden soms geweigerd worden. Je moet weten dat verzekeraars, zoals allianzdirect.nl,  zelf kiezen wie ze als klant accepteren. Best raar, toch? Ze zijn niet verplicht om iedereen te verzekeren. De enige uitzondering zijn zorgverzekeraars, die iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering.

De Rol van CIS (Centraal Informatie Systeem)

De CIS wordt beheerd door meerdere verzekeraars en hier staat een heleboel informatie in. Dit systeem bevat gegevens over mensen die fraude hebben gepleegd of hun taken gerelateerd aan de verzekering niet goed hebben uitgevoerd. Verzekeraars kijken in deze landelijke database elke keer als iemand een verzekering aanvraagt. Als jouw naam in het CIS staat vanwege fraude, veel schadeclaims, of een rijontzegging, kan dit ervoor zorgen dat je geen inboedelverzekering krijgt.

Hoe kun je weigering van je inboedelverzekering voorkomen?

Het is slim om bepaalde dingen niet te doen om te voorkomen dat je wordt afgewezen. Als je bijvoorbeeld vaak te laat bent met het betalen van je premies, kan dit problemen opleveren. Een keer te laat betalen is meestal niet zo’n probleem, maar als je vaak te laat betaalt, kun je als wanbetaler geregistreerd worden bij CIS. Betaal dus altijd je rekeningen op tijd en kom je financiële verplichtingen na!

Stappen na weigering

Is je inboedelverzekering geweigerd? Je hoeft dan niet bij de pakken neer te zitten. Er zijn nog steeds opties beschikbaar om je spullen te verzekeren. In eerste instantie zal een bemiddelingsbureau je onder willen brengen bij een reguliere verzekeraar waarmee ze samenwerken. Als dit niet mogelijk is, bieden ze een alternatief aan bij De Vereende (voorheen Rialto). Deze verzekeraar accepteert bijna altijd klanten, maar de premies zijn vaak aanzienlijk hoger dan bij reguliere maatschappijen. Daarnaast kan De Vereende vereisen dat je de premie voor de eerste drie maanden vooruit betaalt.

Heb jij een inboedelverzekering?