13x de leukste wijnbars in Amsterdam

Amsterdam telt ontelbaar veel leuke wijnbars en het aanbod lijkt alleen maar te groeien. Hoor je ons natuurlijk niet over klagen, maar hoe weet je nou welke het bezoeken waard zijn? Wij namen de proef op de som en maakten een selectie van de – volgens ons – leukste en lekkerste wijnbars in Amsterdam. Proost!

leukste wijnbars in Amsterdam

#1 4850

Wanneer je aan een wijnbar denkt, denk je waarschijn al gauw aan de sferen van zuidelijke landen en een warme inrichting. Dat het ook anders kan bewijst de Scandinavische wijnbar 4850. Scandinavisch horen we je nu denken? Ja, het ziet er op het eerste oog misschien allemaal wat clean uit, maar eenmaal binnen zal je, bij het zien van de grote lichte met wijn gevulde ruimte, al gauw op andere gedachten worden gebracht. En niet alleen de wijnen zijn een reden om hier langs te gaan. Van donderdag tot en met zondag serveren ze hier namelijk nog eens een heerlijk diner. En die andere dagen? Dan kom je hier voor een vers gezette kop koffie, mét Scandinavische lekkernij. Dit noemen we nog eens multifunctioneel.

Camperstraat 48-50

#2 Clos

Aan het in Oost gelegen Beukenplein bevindt zich wijnbar Clos, dat gerund wordt door wijnexpert Rutger de Witte. Met een aanbod van meer dan honderd verschillende wijnen en een charcuterie plank om bij te watertanden, kun je wel stellen dat Clos er eentje is om op je lijstje te zetten. Het leuke aan deze wijnbar is dat ze je met veel passie en vakmanschap meenemen in alles wat de wijnen volgens hen zo mooi en bijzonder maakt. Zo geven ze je graag advies over wijnen die aansluiten bij jouw persoonlijke smaak en welke gerechten het best op een bepaalde wijn aansluiten.

Beukenplein 50

#3 Alex + Pinard

Eveneens in Oost vind je wijnbar Alex + Pinard. We kunnen hier een heel lang verhaal over ophangen, maar eigenlijk vind je hier simpelweg alles waar we in een wijnbar naar op zoek zijn: een aanbod aan (hele) goede wijnen (waaronder natuurwijn), oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere vis-, vega- en vleesgerechtjes.

Dapperstraat 10

>> scroll verder voor nog meer wijnbars

#4 Wijnbar Paulus

Gelegen in het hart van De Pijp, bevindt zich Wijnbar Paulus. Een knusse wijnbar met een huiskamer achtige sfeer. Bij Paulus kom je voor heerlijke originele wijnen met een persoonlijk verhaal en minstens net zo lekkere bijpassende hapjes. En extra leuk, je kunt hier niet alleen terecht voor een borrel, maar ook voor een wine tasting. Houden we van!

Ceintuurbaan 348

#5 Winehouse SOMM

Als een sommelier een wijnbar opent, dan weet je dat er niks anders dan echt goede wijnen geschonken worden. Het in De Baarsjes gelegen Winehouse SOMM is er dan ook eentje die absoluut niet aan het overzicht met wijnbars in Amsterdam mag ontbreken. Eén van de fijne dingen aan de wijnbar is dat alle wijnen hier per glas geschonken kunnen worden. Waar sommige horecagelegenheden hier nog wel eens moeilijk over doen en bepaalde wijnen enkel per fles te bestellen zijn, doen ze hier bij Winehouse SOMM niet moeilijk over. Maar dat is niet de enige reden dat wij fan zijn van SOMM, want naast goede wijn serveren ze ook hier heerlijke gerechten.

Baffinstraat 1

#6 Café Twee Prinsen

Je kunt wel stellen dat de mannen achter Café Twee Prinsen weten hoe je een goede horeca experience neerzet. Eerder openden zij namelijk de deuren van het in West gelegen Café Binnenvisser en het in Noord gelegen Restaurant Cornerstore, waarna vervolgens wijnbar Café Twee Prinsen aan de beurt was. Bij het op de Prinsenstraat gelegen café kom je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voor de lekkerste hapjes en drankjes, maar vooral – zoals de opvallende wijnkast al doet vermoeden – voor de heerlijke wijnen. En ben je fan van natuurwijn? Ook daarvoor ben je hier op de juiste plek.

Prinsenstraat 27

#7 Chateau Amsterdam

Ook in het hippe Amsterdam-Noord kennen ze de ingrediënten van een goede wijnbar. Maar dat is nog niet alles, want Chateau Amsterdam is namelijk niet alleen een fijne wijnbar, maar ook een restaurant. En niet zomaar één, want naast dineren met bijpassende wijnen, vind je hier ook andere activiteiten in het teken van wijn, zoals een urban wine tasting. Tijdens deze wine tasting krijg je een rondleiding door de urban winery, gevolgd door een proeverij van verschillende wijnen. Do we need to say more?

Johan van Hasseltweg 51

>> scroll verder voor nog meer wijnbars

#8 Glou Glou

Uiteraard mag ook Glou Glou niet ontbreken in het overzicht van leukste wijnbars in Amsterdam. Zijn tijd ver vooruit opende Glou Glou namelijk in 2015 als eerste van de stad een wijnbar waar natuurwijnen geserveerd werd. En anno 2023 komen we hier nog steeds graag. Mede door de knusse inrichting en het gezellige terras, maar natuurlijk vooral vanwege de heerlijke wijnen.

Tweede van der Helststraat 3

#9 Bar Centraal

Na het succes van Glou Glou kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven, dus openden de oprichters van Glou Glou een aantal jaar later het net zo gezellige Bar Centraal. Ook hier proef je de heerlijkste (natuur)wijnen en vind je op de kaart ook nog eens een aantal lekkere bijpassende hapjes. Hier hoeven verder weinig woorden aan vuil gemaakt te worden. Gewoon een goede wijnbar.

Ten Katestraat 16

#10 Paskamer

De naam Paskamer is afgeleid van het feit dat ze je hier graag adviseren over welke wijnen en gerechten goed bij elkaar passen. En dat doen ze niet onverdienstelijk, want onlangs werd Paskamer uitgeroepen tot wijnbar van het jaar 2022. Je snapt dat Paskamer dus absoluut niet mag missen in het overzicht van beste wijnbars in Amsterdam. Wat Paskamer verder zo bijzonder maakt? Onder andere de vele bijzondere wijnen die hier per glas te bestellen zijn en het uitgebreide aanbod aan heerlijke shared dining gerechtjes.

Lutmastraat 132

#11 Shiraz

Nog zo’n goede wijnbar, want waar Paskamer tot wijnbar van 2022 werd verkozen, werd Shiraz dit in 2021. Reden genoeg dus om ook deze wijnbar mee te nemen in het lijstje met beste wijnbars. Met de uitgebreide lijst aan heerlijke wijnen kun je er zeker van zijn dat er bij Shiraz een wijn bij zit die past jouw persoonlijke smaak en voorkeur. En het leukste van alles: het terras van Shiraz beschikt over twee terrasboten. Dat betekent borrelen terwijl je op het water zit. Wat wil een mens nog meer?

Lijnbaansgracht 267-HS

#12 Rayleigh & Ramsay

Wat mij betreft één van de leukste wijnbars van Amsterdam is Rayleigh & Ramsay. De wijnbar beschikt over maar liefst drie vestigingen in de stad, maar allemaal hebben ze dezelfde knusse sfeer. Bij Rayleigh & Ramsay proef je van vele verschillende wijnen, die je zelf uit de muur ’tapt’. Wijn uit de muur horen we je nu denken? Ja, dat is inderdaad net zo geweldig als het klinkt. Maar de wijnen zijn niet de enige reden dat wij fan zijn van deze wijnbar, want ook de kazen bij Rayleigh & Ramsay zijn to die for.

#13 Oocker

Deze wijnbar mag zich Winebar of the year 2024 noemen. Oocker is een ontzettend fijne wijnbar met een heerlijke vibe, goede en betaalbare keuken en een duizelingwekkend wijnassortiment zowel te bestellen per glas als per fles. Bij deze wijnbar in Amsterdam drink je parels en bijzondere wijnen. Met meer dan 350 wijnen op de kaart weten de sommeliers je een onvergetelijke avond te brengen.

Frederiksplein 29h

Bij welke wijnbar drink jij het liefst jouw wijntje?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

overzicht wijnbars amsterdam

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.