Wijnen!!! Dit zijn de wijntrends in 2023

Wijnen, wijnen, wijnen! Kun jij ook geen genoeg krijgen van wijn en ben je benieuwd naar de wijntrends in 2023. Wij hebben met The Daily Dutchy naast de foodtrends van 2023, ook een onderzoekje gedaan naar de wijntrends in ons kleine kikkerlandje. Wat wordt er gedronken? Wat is hip en waarom? Vind hier de wijntrends van 2023. Tijd voor een wijntje na dry-january!

wijntrends 2023 wijnen

Kwaliteit & oude klassiekers

De grootste wijntrend in 2023, die in 2022 al duidelijker werd. Mensen maken steeds vaker de keuze, om wat extra euro’s neer te leggen voor kwalitatief betere wijnen en hier meer van te genieten. Minder drinken, maar drinken met meer smaak. De keuze valt steeds vaker op hoogstaande wijnen en wijnliefhebbers trekken de portemonnee liever voor een betere fles. Dit geldt zowel voor aankopen in de winkel als in de horeca. Ook wel “verwenwijn” genoemd.

Daarnaast valt de keuze ook steeds vaker op de mooie klassiekers en de traditionele etiketten met een bekende naam of een bekend klassiek chateau. Traditionele wijnhuizen zijn en blijven populair. De keuze valt op het oud vertrouwde. Hetzelfde geldt voor de klassieke wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië. Deze prachtige wijnlanden mogen in 2023 ook op meer aandacht rekenen.

Koel geserveerde Rode wijn

In Nederland drinken we rode wijn op kamertemperatuur en drinken we witte wijn nadat deze gekoeld is. Hoewel de kamertemperatuur in Nederland vaak veel te hoog is voor rode wijn. Elke wijn heeft echter zijn eigen ideale serveertemperatuur en sommige rode wijnen smaken beter als deze net als witte wijnen koel geserveerd worden. Frisse rode wijnen zijn in 2023 in opkomst. Het gaat hierbij vooral om de fruitige, lichte, elegante rode wijnen en niet de zware krachtpatsers. Deze wijnen mag je best even in de koelkast leggen, voordat je ze inschenkt. Denk aan Pinot Noir. Het wordt in 2023, vooral onder de “hippere en jongere” wijndrinkers populairder om te kiezen voor “cool quality”.

Bubbels als aperitief

Na een desastreus oogstjaar in 2021, bruist het weer als vanouds in de Franse Champagnestreek. Sterker nog: champagneboeren haalden in 2022 de beste oogst in tien jaar binnen. Met druiven die zo goudkleurig waren als een wijnboer zich maar kan wensen. En dat is goed nieuws voor de liefhebber van de populaire bubbelwijn. Even leek het er namelijk op dat de prijs van een fles champagne door het dak zou gaan, maar het tij is gekeerd. In 2023 maakt Champagne een grootse comeback, maar niet enkel champagne als bubbel. Steeds vaker wordt een borrel of diner, feestje of gelegenheid gestart met een bubbel. Ook cava, vonkelwijn en prosecco worden steeds vaker in het glas geschonken. Hiervoor hoeft er niet zozeer een feestelijke gelegenheid voor aanwezig te zijn. Het glas bubbels maakt als het ware het feest!

Low alcohol / geen alcohol

Het is een trend om steeds bewuster om te gaan met je gezondheid. Helemaal na de Coronaperiode, maken mensen de keuze om beter voor zijn/haar lijf te zorgen. Bewust drinken is om die reden een grote opkomende trend in 2022 en deze zal in 2023 niet minder zijn. Steeds meer wijnmakers haken op deze trend in en zo worden er steeds betere alcoholvrije of low-alcohol wijnen gemaakt.

Rosé all day every day

In 2022 werd rosé steeds populairder, maar in 2023 blijft de groei en vraag naar goede roséwijnen aanhouden. Rosé gaan we in 2023 dan ook het hele jaar drinken, niet enkel in de zomermaanden, wanneer het zonnetje zich laat zien op het terras. Rosé maakt zijn intreden bij een wijnarrangement en verschillende diners. Hetzelfde geldt voor de comeback van de rosébubbel. Zoals in de eerste trend omschreven wordt er bij roséwijnen ook meer gekeken naar kwaliteit.  

Sterrenrestaurant Fred in Rotterdam wijnen

Duurzaamheid & bewust drinken

Mensen vinden het steeds belangrijker om ook te kijken naar het belang van gezondheid en milieu. Duurzame wijn is in 2023 om die reden steeds populairder onder de wijntrends. Zowel om te drinken als te maken. Zo zien we steeds meer jongere wijnliefhebbers, duurzaamheid als belangrijkste factor benoemen bij de keuze van het uitzoeken van een wijn. En is natuurwijn hot! Zo zijn steeds vaker biologische, vegan en zelfs biodynamische wijnen een trend. Bij duurzame wijn wordt niet enkel gekeken naar het proces van het maken van de wijn, maar ook naar de wijnmaker en het bedrijf achter deze wijn.

Online wijnproeverijen

Dat we steeds meer gewend zijn om ons online voort te bewegen, hebben we uiteraard te danken aan corona. Ons leventje is meer en meer gedigitaliseerd. Een wijnproeverij hoeft anno 2023 ook niet meer op locatie te zijn, maar volg je gewoon online vanaf je eigen bank of eettafel met de laptop open. Van te voren krijg je uiteraard wel de selectie wijnen opgestuurd.  

Van eigen bodem

Nederland als wijnland!? Dat is inderdaad een vrij nieuwe trend, maar steeds meer Nederlandse wijnmakers schieten als paddenstoelen uit de grond. Mede door de klimaatveranderingen is het mogelijk geworden om in Nederland wijnen te maken. Deze trend gaat tevens hand in hand met de duurzaamheidtrend. Hoe dichterbij de wijn gemaakt is, hoe beter voor het milieu.

The Bigger, the better

Wijn is steeds meer een pronkstuk op tafel, dat zagen we al in de trend, waar mensen liever meer geld uitgeven voor betere kwaliteit. Het is in 2023 ook een trend om te pronken met magnumflessen aan tafel. Een wijnbeleving, waar steeds meer vraag naar is!

Naar welke trends kijk jij uit dit jaar?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.