Dit worden de foodtrends 2023

Hoe snel is het jaar 2022 voorbij gegaan? Razendsnel als je het ons vraagt! Op naar een nog mooier 2023. Een nieuw jaar vraagt natuurlijk ook om de nieuwste trends op het gebied van eten en drinken. Op The Daily Dutchy delen we heerlijke lijstjes met de nieuwste restaurants en ook in 2023 komen hier de nieuwste foodtrends om de hoek kijken. Wat veranderd er ten opzichte van de foodtrends van 2022? Dit zijn de foodtrends van 2023!

restaurants trends foodtrends 2023

#1 Budgetbewust bordje eten

Dat alles duurder wordt in 2023 zijn de foodtrends ook niet in de koude kleren gaan zitten. We maken in 2023 minder snel de keuze om te bestellen of kiezen hier bewuster voor goedkopere gerechten. We denken dus meer na over onze portemonnee. Wellicht dat deze bespaartips je kunnen helpen wat geld opzij te zetten voor een lekker dinertje!

#2 No more Foodwaste!

Wij zijn fan van deze foodtrend, want eten weggooien is gewoon heel vaak echt niet nodig. Ook in restaurants wordt hier beter mee omgegaan in 2023. Producten worden voor verschillende doeleinde gebruikt in de keuken en er wordt meer ingespeeld op het seizoen. Zo voorkomen we dat eten weggegooid wordt en ook dit scheelt weer in de kosten. Hetzelfde geldt voor thuis. Gooi wat minder weg, kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen en experimenteer. Zo ontstaan er ook nog eens nieuwe gerechten!

#3 Fastfoodketens onder vergrootglas

Steeds meer mensen worden zich bewust van wat ze in hun mondje stoppen en hoe dit eten op je bordje is gekomen. De bekende en grote fastfoodketens liggen onder een vergrootglas in 2023. Geen Mc Regret meer dus in 2023!

#4 Spice it up

Er wordt in 2023 steeds meer geïnspireerd met kruiden. Pittige pepers krijgen de hoofdrol in gerechten en er wordt minder gekookt met veel zout. Ook wordt er minder met suiker gekookt en gebakken. Een gebakje bevat in 2023 wellicht minder suiker, dan je in 2022 gewend was.

foodtrends 2023 trends eten en drinken restaurants

#5 Steeds meer flexitariërs

Wij thuis eten bijvoorbeeld al geen vlees meer en al helemaal niet als het uit de supermarkt komt. Zo vind je hier veel vegetarische recepten. Dit jaar komen er wat betreft de foodtrends van 2023 nog meer vlees en vis-vervangers op je bordje. De vleesconsumptie in Nederland gaat omlaag. Beter voor milieu en dier! Zo wordt vlees in 2023 een stukje duurder en eet je in restaurants bijvoorbeeld vaker een veganistisch stukje “vlees”.

#6 Bewust eten

Deze foodtrend is eigenlijk wel duidelijk als je naar alle foodtrends in dit lijstje kijkt. We kiezen bewuster uit wat we eten, hoe we dat eten en waar ons eten vandaan komt. Er worden keuzes gemaakt die beter zijn voor lichaam en geest, maar ook beter zijn voor het milieu.

#7 Traditionele gerechten met een twist

Deze trend zagen we in 2022 ook al voorbij komen en trekken we nog even door in 2023. Vinden wij een leuke trend. Zo worden klassieke gerechten, net even anders gepresenteerd of bereid met een twist. Of dit nu gaat om pizza, stampot of carpaccio op verschillende manieren. En ook hier geldt natuurlijk, dat er vaak geëxperimenteerd wordt met vegan en vega opties.

#8 Snoepen van lokale ingrediënten

Dat de import en export op zijn kop ligt is inmiddels wel bekend. Waarom groenten en fruit halen uit het buitenland als lokale boeren hetzelfde groenten en fruit ook in Nederland verbouwen? In 2023 eet je steeds meer lokale ingrediënten. Of dit nu verkregen is uit eigen horeca-tuintje of uit de supermarkt. Steeds mer supermarkten kiezen ook voor producten van eigen bodem. Wist je dat Lidl bijvoorbeeld gestopt is met het invliegen van groenten en fruit uit het buitenland?

#9 Koken via Reels & TikTok

Je inspiratie voor het eten haal je steeds meer van Instagram & TikTok in 2023. Zo schieten de huis-tuin-en-keukenchefs als paddenstoelen uit de grond en is het een trend geworden om te filmen hoe jij iets lekkers op tafel toont en hiervan het recept te delen. Ook wij zijn van de partij en zo delen wij al onze recepten ook via het Instagram-account @Hetkookstelletje!

#10 Beter brood en lekkernijen

Hoewel we goed op onze centen willen letten is het in 2023 wel een foodtrend om beter en lekkerder brood te kopen. Geen supermarktbrood meer, maar zuurdesembrood bij een echte goede bakker. Hetzelfde geldt voor een croissantje of bijvoorbeeld een cinnamonbun. We zijn bereid hier wat meer geld voor neer te leggen en echt te genieten!

Naar welke foodtrend kijk jij uit?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

Bron: Horecava – Faforflav

Foodtrends 2023 – Trends eten & drinken – belangrijkste trends – restaurants trends

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.