Zo houd jij jezelf positief bezig in deze tijd

Wat doe je als het voelt alsof de tijd oneindig is en je gedwongen wordt om met jezelf te zijn? Zonder prikkels en afleidingen van buitenaf. In deze tijden van quarantaine hebben we elkaar, maar vooral onszelf extra hard nodig. Om jezelf niet te verliezen in eenzaamheid en een positieve draai te geven aan deze periode, heeft The Daily Dutchy’s Luciana wat tips opgeschreven! 

“Zelf ervaart ze het als een reset periode, een tijd waarin je jezelf kunt ontwikkelen zonder druk van buitenaf. Het belangrijkste is dat je jezelf bezig houdt, in beweging blijft en je brains blijft trainen!”

TIP 1 –  Sporten; Daily Om, Get Running

Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging goed is voor je hersenen. Als je gaat bewegen, krijgen je hersenen namelijk meer prikkels. Ook is bewegen belangrijk bij psychische klachten zoals angst, depressie en stress. Aangezien we nu niet naar de sportschool kunnen, zijn we genoodzaakt tot andere varianten. Daar moet je vaak best wat discipline voor hebben en er zijn een aantal apps die je daarbij kunnen helpen! Je kunt ervoor kiezen om of thuis te sporten of buiten in de natuur waarin je als in de film ‘The Matrix’ iedereen probeert te ontwijken die ook maar in je buurt komt. 

Voor in huis is de website van Daily Om mijn absolute favoriet. Daily Om biedt je een uitgebreid scala aan diverse workouts en lessen in onder andere yoga, van beginner tot gevorderde. 

Speciaal voor de yoga is er ook de Daily yoga app. Je kunt gratis van deze app gebruik maken maar mocht je toegang willen tot alle cursussen, is er ook een betaalde variant. De kosten zijn per cursus verschillend.

Voor de mensen onder ons die graag willen leren hardlopen maar dit nog nooit eerder hebben gedaan en waarvoor dertig minuten voelen als een onmogelijke missie, probeer de Get Running app. 

Je begint met deze app bij één minuut hardlopen, dit acht x, en na twee maanden kun je het dertig minuten volhouden! Klinkt veelbelovend, en het werkt ook nog kan ik uit eigen ervaring vertellen.

Het is een zeer overzichtelijke app die je ook nog eens motiveert tijdens het rennen, dus wat is nu nog je excuus? Kosten €3,49

TIP 2 – Nieuwe taal leren; Duolingo

Wist je dat je een nieuwe taal kunt leren in slechts vijftien minuten per dag?! En hoe leuk is het om deze quarantaine periode uit te komen met een nieuwe taal in the pocket? De Duolingo app zorgt ervoor dat je met liefde elke dag even twintig minuten wilt besteden eraan. Op spelenderwijs hobbel je van de ene les naar de ander. Je leert op verschillende manieren de woorden en zinnen te vertalen, schrijven en zelfs uit te spreken. Je wordt gestimuleerd om bonuspunten te verzamelen zodat je bijvoorbeeld een verhaal kunt openen om zo het begrijpend lezen ook onder de knie te krijgen. Tot slot kun je meerdere talen tegelijk openen en dus naast elkaar leren. De app is ook nog eens geheel gratis! Wil je liever geen advertenties tussendoor en de lessen ook offline gebruiken, dan kun je ook een abonnement afsluiten.

TIP 3 – Jezelf een nieuwe hobby aanleren! 

Een hele grote verandering voor mijzelf op dit moment is het niet kunnen eten buiten de deur. Normaal gesproken doe ik dit het liefst elke dag, inclusief ontbijt en lunch als het even kan.

Nu ik niet alleen alle tijd heb maar ook gedwongen wordt om thuis te eten, kook ik elke avond en probeer ik daarin steeds creatiever te worden. Daarnaast is het in deze quarantaine tijd belangrijk om gezond te blijven en hoe kun je nu beter weten wat je eet dan door het zelf te maken?!

Voor anderen maar vooral voor jezelf is het leuk om dit vast te leggen door middel van het te filmen en/of foto’s te maken. Daag jezelf uit om nieuwe gerechten te proberen en kijk terug naar je eigen food pics om te zien of je progressie maakt. Dit geldt natuurlijk voor elke nieuwe hobby die je aangaat in deze tijd! Een bijkomstigheid is dat je hierdoor ook beseft waar je normaal gesproken vooral je geld aan uitgeeft en ik kan je verklappen dat dit kan leiden tot verrassende inzichten.

Wat betreft het koken, daag ik mijzelf uit om meer te leren uit mamma’s keuken, de Italiaanse keuken. Welke uitdaging ga jij met jezelf aan?            

https://thedailydutchy.com/the-daily-dutchy-template-supportyourlocals/

TIP 4 – Boekentips

Er zijn een aantal boeken die veel voor mij hebben betekend en zo goed geschreven zijn dat je in deze periode van voornamelijk thuis zitten eigenlijk geen excuus meer hebt om ze niet te lezen.

JULIAN, van Fleur Pierets

Dit verhaal over Julian belichaamt zoveel meer dan de liefde en de dood. Het is een memoire over de mens, met al haar kantlijnen en rafels. Ze brengt je een wereld die misschien ver van je af stond, maar feitelijk dichterbij dan ooit staat. Puur en rauw geschreven. Een echte must read.

WEES ONZICHTBAAR, Murat Isik

Gezien ikzelf in Amsterdam Zuidoost ben opgegroeid is dit boek een verademing voor mij en voor een iedere die het aandurft om iets anders dan een standaard biografie te lezen.

Niet alleen sleept Murat je mee naar de bijzondere plekken van de Bijlmer, hij zorgt ervoor dat je binnendringt in een huishouden die onzichtbaar was en je je doet nadenken over je eigen zichtbaarheid.

Tip 5 – Beloon jezelf

Spreek met jezelf af dat je jezelf beloont met bijvoorbeeld Netflixen wanneer je je doel die dag bereikt hebt, en/of je taken verricht zijn. Hierbij helpt het om de doordeweekse dagen in te blijven vullen als werkdagen en het weekend als weekend te zien. Zeker wanneer je zoals ik geen vast schema hebt met werk. Sta op tijd op, zet je wekker wellicht wat later maar niet te laat, ga douchen en je aankleden alsof je de deur uit moet. Zo begin je je dag met nieuwe energie in plaats van suf op de bank hangen. 

Hoe verleidelijk dat ook is, je hersenen hebben prikkels nodig. Dus zorg ervoor dat je maandag tot en met vrijdag goed je taken en doelen behaald, zodat je écht kan binge watchen in het weekend.

Hoe houd jij jezelf positief in deze tijd?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved