10 tips & tricks tijdens het detoxen

Detoxen, jawel, iedereen gelooft er zo langzamerhand in en je kunt er bijna niet aan ontkomen met al die fijne juiceries en juicebars. De fijne juicespots schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond. Bij The Daily Dutchy trokken we de stoute schoenen aan en deden we mee met een 3-daagse detox! Even lekker het lichaam reinigen… Graag delen wij onze ervaringen met jullie. Wil je uitdaging van een sapkuur ook aangaan? Lees dan snel verder om erachter te komen waar je zoal op moet letten tijdens de detox en voor wat fijne tips om je vooraf klaar te stomen.  

detoxen, detox, sapkuur

#1 Een goede voorbereiding

Blender? check! Je blender gaat overuren draaien, dus zorg ervoor dat je een goede hebt! Ook is het aan te raden om een juicejar aan te schaffen. Een juicewat!? Hier drink je je smoothies uit en kan je makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld je werk.

#2 Zorg voor een goede op-en afbouw dag

Schrap vlees/vis de dag alvorens en na de detox van je menu en eet per dag drie grote maaltijden met maximaal twee (gezonde) tussendoortjes. Het is aan te raden om minimaal één opbouw en één afbouw dag toe te voegen aan je detox, zodat je je lichaam rustig kunt laten wennen.

#3 Be prepared to be hungry…

Of eigenlijk HANGRY. Een flinke dosis discipline is dus vereist. Waarschuw je omgeving! Je gaat drie dagen flink honger lijden en bent dus hoogstwaarschijnlijk niet de allerleukste versie van jezelf…

#4 Haal alles voor de detox alvast in huis

Zo kun je elke dag gelijk aan de slag met de bereiding van de sapjes. Ook kun je als je wilt alvast van tevoren je smoothies en soepen klaarmaken en eventueel invriezen zodat je het tijdens een drukke werkweek niet meer hoeft te doen, scheelt weer tijd. You’re welcome!

#5 Drink véél water tijdens de detox!

Dit zal de hongermomenten ietwat tegengaan en de detox dragelijker maken. Ook mag je kruidenthee tussendoor drinken. Héérlijk met dit weer. Daarbij is veel water drinken ook goed voor de vochtbalans!

#6 Drink om 16.00 uur een klein sapje

Beat the dip! Dit werkt echt super goed en zorgt dat de duizeligheid afneemt tijdens de welbekende middagdip.

#7 Zout in je sap

Veel last van duizeligheid? Dit kan ook komen door een natriumtekort. Voeg wat zeezout aan je smoothie toe en voorkom dit probleem. Klinkt misschien gek, zout in je sapjes, maar hier proef je nauwelijks wat van.

#8 Ga op tijd naar bed

Zorg ervoor dat je iedere nacht in elk geval acht uur slaap pakt. Een goede nachtrust is tijdens de detox heel belangrijk, omdat je lichaam zich herstelt tijdens je slaap. Plan dus geen wilde avondjes in ;-).

#9 Kou brrrr…

Koukleums onder ons, be prepared, want als je het normaal gesproken al snel koud hebt, zal dit tijdens de detoxperiode nog een stukje erger worden. Omdat je tijdens het houden van een sapkuur minder calorieën binnenkrijgt, heeft je lichaam minder om te verbranden, wat ertoe kan leiden dat je het kouder hebt. Een extra paar dikke sokken en een warme trui zijn tijdens deze periode dus geen overbodige luxe.

#10 De voordelen van detoxen

Het afzien duurt gelukkig maar een paar dagen en voor je het weet zit je sapkuur er alweer op. Met een positieve mindset en de nodige discipline kom je er met gemak doorheen. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de lichamelijke voordelen van het detoxen? De voordelen zijn uiteenlopen. Zo helpt het je om gifstoffen af te voeren, verbetert het de kwaliteit van je huid en heeft het een positief effect op je immuunsysteem en nachtrust. Daarnaast kan een detox ook zorgen voor een hoger energieniveau en minder last van hongergevoelens.

Heb jij wel eens een detox gedaan?

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

sapkuur – detox – detox tips

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.