11x Hier eet je de lekkerste oliebollen van Amsterdam

Met het aanbreken van de decembermaand is het weer tijd voor het inslaan van kerstcadeaus, het vakkundig versieren van de boom en het onbeperkt eten van oliebollen. Terwijl jij de laatste kruidnoten nog zit weg te kauwen, is menig bakker al druk bezig met het bakken van de perfecte bollen en zo vind je de eerste oliebolkramen in Amsterdam al vanaf November op de straten. Want dat het bakken van oliebollen en appelflappen een vak apart is, dat mag duidelijk zijn. Zin in lekkere oliebollen in Amsterdam? Wij zetten de beste oliebollenkramen van Amsterdam voor je op een rijtje.

oliebollenkramen amsterdam - oliebollen amsterdam - appelflappen amsterdam

Wat maakt een oliebol de beste oliebol?

Wist je dat een oliebol een traditioneel Nederlands gefrituurd deeggerecht is en het vooral een Nederlandse traditie is om dit met Oud & Nieuw te eten? Maar wat maakt het dat een oliebol behoort tot de lijst met lekkerste oliebollen van Amsterdam? Er wordt gekeken naar de volgende punten:

  1. Deeg: Het deeg van een oliebol is een belangrijk onderdeel. Het moet licht en luchtig zijn, wat wordt bereikt door het gebruik van gist of zelfrijzend bakmeel. Het deeg moet goed gerezen zijn, zodat de oliebol zacht en luchtig wordt.
  2. Smaak: Oliebollen worden meestal op smaak gebracht met ingrediënten zoals suiker, kaneel en citrusrasp. Deze smaakmakers dragen bij aan de heerlijke smaak van de oliebol.
  3. Vulling: Oliebollen kunnen worden gevuld met verschillende ingrediënten, zoals rozijnen, krenten, stukjes appel, of zelfs chocolade. De vulling voegt extra smaak en textuur toe aan de oliebol.
  4. Krokante buitenkant: De buitenkant van een oliebol moet knapperig en goudbruin zijn. Dit wordt bereikt door de oliebol in hete olie te frituren. Het krokante contrast met de zachte binnenkant is een belangrijk kenmerk van een lekkere oliebol.
  5. Poedersuiker: Oliebollen worden meestal bestrooid met poedersuiker voordat ze worden geserveerd. De zoete, knapperige laag poedersuiker voegt niet alleen zoetheid toe, maar ook een aangename textuur.
  6. Versheid: Oliebollen zijn het lekkerst wanneer ze vers worden gegeten. Ze kunnen snel uitdrogen en hun knapperigheid verliezen, dus het is het beste om ze zo snel mogelijk na het bakken te eten.

Kortom, een lekkere oliebol heeft een zacht, luchtig deeg, een heerlijke smaak, een krokante buitenkant, en vaak een smaakvolle vulling. Poedersuiker voegt de laatste zoete toets toe.

>>> Lees verder voor de beste oliebollenkramen van Amsterdam

#1 Bakker’s Oliebollenkraam

Deze oliebollenkraam in Amsterdam werd in 2022 uitgeroepen tot de kraam met de lekkerste oliebollen van Amsterdam. Een goede reden dus om deze op je testlijstje te zetten voor 2023 en te proeven of deze oliebollen nog steeds zo hoog scoren in 2023. Bakker’s oliebollenkraam heeft al meer dan 35 jaar ervaring en gebruikt een authentiek familierecept.

Spaarndammerstraat 792

#2 De Bakkerszonen

Zoals de naam al doet verklappen, wordt het bakkersvak bij de Bakkerszonen al generaties lang doorgegeven en dat proef je. Niet voor niets zijn de oliebollen van de bakkerij door het Parool al eens verkozen tot beste oliebollen van Amsterdam. Het succes zit ‘m in de eenvoud van de bollen, want verwacht hier geen ingewikkeld gedoe. BIj de Bakkerszonen heb je namelijk de keuze uit bollen met of zonder krenten, appelflappen en appelbeignets. Wel zo overzichtelijk. Tip: voorkom dat je misgrijpt en bestel de bollen online via de website van de Bakkerszonen.

Mosveld 113, Beukenplein 8, Roetersstraat 21

#3 Bakkerij Ad Straathof

Bakkerij Ad Straathof is al jarenlang een begrip op de Ten Katemarkt. Ook buiten de feestdagen om staan mensen hier met liefde in de rij voor het ambachtelijke brood. Het is dan ook geen verrassing dat ze hier naast brood ook de lekkerste flappen en bollen weten te creëren. Je moet er dus eventjes voor in de rij staan, maar dan heb je wel de lekkerste oliebollen van de buurt.

Ten Katestraat 21

#4 De Oliebollen Bakkerij

Zeg je oliebollenkraam, dan zeg je De Oliebollen Bakkerij. De kraam is een geliefde plek in Oud-West voor het scoren van perfect gebakken oliebollen. Op de brug van de Kinkerstraat staan de hardwerkende bakkers dag in dag uit de beste oliebollen te bakken. Van plan om op 31 december hier jouw oliebollen en appelflappen te scoren? Zorg er dan wel voor dat je op tijd bent, want de oliebollenkraam is zeer geliefd in de buurt.

Kinkerstraat

#5 Hartog’s Volkoren

Nog zo’n begrip in Amsterdam en omgeving is bakkerij Hartog’s Volkoren. Ook hier staan mensen het hele jaar door in lange rijen voor het bemachtigen van een van de heerlijke broden. Tijdens de feestdagen zijn deze rijen nog een stukje langer, want naast brood komt de gehele buurt hier ook maar wat graag voor het scoren van een versgebakken oliebol. Uiteraard gemaakt van volkoren beslag. En wil je de bollen liever zelf bakken? Dan verklappen ze je met liefde het recept, waarvan ze de ingrediënten ook los verkopen.

Wibautstraat 77

#6 Tuincentrum Osdorp

Eentje die absoluut niet mag ontbreken in het overzicht van oliebollenkramen in Amsterdam, is de kraam bij Tuincentrum Osdorp. Hier hoef je niet te wachten tot de feestdagen voor het scoren van een oliebol. De oliebollenkraam is hier namelijk bijna heel het jaar door geopend. Op deze manier hebben de bakkers het hele jaar de tijd om het recept aan te scherpen en nóg lekkerdere oliebollen te kunnen bakken. En dat proef je. Een perfecte afsluiting van een bezoekje aan de kerstmarkt in het tuincentrum.

Osdorperweg 247

#7 Stuij-Roulaux

Wie zegt dat oliebollen alleen met oud en nieuw gegeten mogen worden? De oliebollen van de op de Arenaboulevard gelegen Stuij-Roulaux doen het niet alleen goed tijdens de feestdagen, maar ook tijdens een gemiddelde thuiswedstrijd van Ajax of tijdens het kijken van een film in de nabijgelegen Pathé bioscoop. Kortom, hier vallen verder weinig woorden aan vuil te maken, gewoon een goede oliebollenkraam waar je maar wat graag je flappen en bollen inslaat.

Arenaboulevard

#8 Vlaamsch Broodhuys

Bij Vlaamsch Broodhuys kom je niet voor de gewone oliebol. Nee, hier kom je voor een ware culinaire oliebol, gemaakt van zuurdesem, citrus en specerijen. Toen wij hoorden dat je hier ook nog eens zelf kunt kiezen of je voor een vulling van krenten, rozijnen of appelstukjes gaat, liep het water ons helemaal in de mond. Voorkomen dat je in een ellenlange rij moet staan? Bel dan van te voren naar één van de acht Amsterdamse vestigingen van het Vlaamsch Broodhuys om jouw bestelling door te geven.

#9 Biolicious IJburg

De oliebollen van Biolicious zijn een begrip op IJburg. Jaarlijks kun je tijdens de decembermaand bij de biologische supermarkt terecht voor overheerlijke oliebollen met een tropisch tintje. Zo worden de bollen namelijk gefrituurd in kokosolie, waarna ze niet zomaar in de poedersuiker gedompeld worden. Nee, de oliebollen van Biolicious worden bestrooid met heuse kokosbloesemsuiker, wat zorgt voor een krokant, zoet laagje.

Joris Ivensplein 56-58

#10 Oliebollen Amsterdam

Je bent waarschijnlijk op deze site beland omdat je de beste oliebollen van Amsterdam wil proeven, maar deze kraam heeft gewoon de naam “Oliebollen Amsterdam”. De oliebollen smaken goed, maar wat nog beter smaak is dat een deel van de opbrengst van deze oliebollen kraam in Amsterdam naar het goede doel gaat. Geen zin om helemaal naar deze kraam toe te gaan? Je kunt ze ook online bestellen!

Cruqiusweg 84

#11 Fort Negen

Onze lieveling onder de bakkers van Amsterdam, maar ook de plek waar jij rond de feestmaanden heerlijke oliebollen haalt. Mocht je niet net als ons in Amsterdam West wonen? Geloof ons maar op ons woord, dat je hier best een stukje voor wil omfietsen. Niet enkel voor een oliebol hoor, ook voor heerlijk zuurdesembrood en de beste croissants.

Jan Evertsenstraat 31

Eet smakelijk! Mis je een oliebollenkraam met de lekkerste oliebollen van Amsterdam in dit lijstje? Laat het ons vooral weten en wie weet voegen we hem toe!

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

oliebollenkramen amsterdam – oliebollen amsterdam – appelflappen amsterdam – beste oliebollenkramen van Amsterdam

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.