Journaling! Je ziet deze trend steeds vaker op Instagram en TikTok voorbij komen. Elke dag schrijf je in een mooi boekje jouw dagelijkse journal. Een soort van dagboek, waar jij je gedachten, gevoelens, struggles, maar ook je dankbaarheid in opschrijft. De perfecte manier om bij jezelf in te checken hoe het gaat en even zonder afleiding tijd voor jezelf te nemen. Lijkt dit je wel wat, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij delen onze journaling tips!
Wat is journaling?
Zoals we al omschreven hierboven is journaling of journallen het dagelijks bijhouden van een dagboek, maar dan vooral gericht op het bewust worden van je gedachten. Dit hoeft bij lange na niet altijd negatief te zijn. Toch kan het helpen om ook de negatieve gedachten en gebeurtenissen op te schrijven om er bijvoorbeeld meer rust van te krijgen in je hoofd, of bewust te worden op je eigen gedrag in zo’n situatie. Ik (Vivian) heb hier veel aan tijdens mijn therapie en heb mijn eigen brein hierdoor beter leren begrijpen. Journaling kun je trouwens op verschillende manieren uitvoeren en er is hier niets goed of fout aan. De volgende journaling tips kunnen je enkel helpen als je echt niet weet waar je moet beginnen of op nieuwe ideeën wil komen.
Waarom journaling jou kan helpen
Dat we anno 2023 veel ballen in de lucht moeten houden is bij een ieder wel bekend. Werk, relatie, vriendschap, sporten, me-time, feestjes en er ook nog leuk uitzien. De druk die wij onszelf en de maatschappij en social media ons opleggen is daardoor hoog. Veel mensen kunnen hier goed mee omgaan, maar je hebt ook veel mensen zoals ik, die hierdoor veel onzekerheden hebben in het koppie.
Ik ben ook gek op Instagram, scrollen op TikTok, spannende Netflix series Bingen, maar hiermee onderdruk je wel vaak je onderliggende gevoelens en werk je niet bepaald aan je mentale gezondheid.
Vanuit therapie heb ik geleerd dat ik gedachten en emoties de ruimte moet geven, door ze in eerste instantie zelf beter te begrijpen, maar er ook achter te komen waarom ik bijvoorbeeld niet blij ben en wat er speelt. Journaling kan hierbij enorm helpend zijn om alles op een rijtje te krijgen en meer rust te krijgen in de bovenkamer. Ook merk ik, dat ik vaak beter weet te communiceren met mensen over mijn gevoelens en gedachten en beter voor mijzelf durf op te komen.
Daarnaast kan journaling helpen je geheugen te verbeteren, je zelfvertrouwen een boost te geven en je slaap te verbeteren. Pluspunten waar ieder mens blij van wordt toch!?
Zo start je met journaling
Het kan helpen om voor jezelf een mooi notitieboekje aan te schaffen om te starten met journaling. Dit boekje gebruik je dus enkel voor jouw journal en hier schrijf je bijvoorbeeld geen boodschappenlijstjes in op. Het is ook mogelijk om op je laptop een journal bij te houden of in je telefoon. Wat voor jou het fijnste voelt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de app Finch (een soort van huisdier) met opdrachten, die ik kan afvinken. Een leuke manier om aan je zelfliefde te werken.
Tevens kan ik ook Het 6 minuten dagboek aanraden. Hier schrijf je in de ochtend en in de avond in. Er staan al vragen voor je klaar en wekelijks ook bijvoorbeeld een leuke en uitdagende opdracht.
Wanneer je schrijft in je journal, dat beslis je zelf. Kies een moment waarop je het fijn vindt om even bij jezelf in te checken. Ik doe dit bijvoorbeeld in de ochtend en avond voor het slapen gaan, maar ook soms in de middag als ik daar behoefte in heb en even niet zo lekker in mijn vel zit.
Wat je ook opschrijft, niets is goed of fout en je hoeft niet meteen antwoord te hebben op wat je gaat of wil schrijven. Vind je dit net als ik lastig? Dan kan zo’n app of een journal boek met gerichte vragen helpend zijn. Zo vind je bijvoorbeeld vragen als; wat ging er goed vandaag? Noem drie dingen, waar ik dankbaar voor ben deze week? Gewoon al je gedachten opschrijven die in je opkomen kan ook helpend zijn.
Journaling tip
Maak er voor jezelf een fijn moment van. In de ochtend met een groot glas water en een lekker kopje koffie of thee. Zet wat fijne muziek op, kaarsjes aan en zoek een plek op in huis, waar jij je comfortabel voelt. Gelukkig is vandaag de dag, niets meer te gek en kun jij je journal ook lekker meenemen met goed weer naar een bankje in het park bijvoorbeeld. Doe ik ook graag en meteen een win-win voor de vitamine D en wat extra beweging tijdens de wandeling.
Doe jij aan journallen? En heb je iets aan deze journaling tips?
Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!
Journaling tips – schrijven journal helpend – journallen