Kerstrecept | Fancy coquilles met romanesco kerstboompjes

Zoek je nog een makkelijk kerstrecept en wil jij je gasten verrassen met lekkere coquilles? Dan is dit Fancy, maar verrassend snelle recept met als kers op de taart romanesco kerstboompjes, bloemkoolpuree en beurre noisette met citroen een winnaar. Hoe je dit coquille recept maakt leggen wij hier stapsgewijs uit. Zo kan je kerstrecept niet mislukken!

kerstrecept ingrediënten

Kerstrecept Coquilles met bloemkoolpuree, romanesco en een beurre noisette met citroen. 

Ingrediënten

 • coquilles (ongeveer 3 per persoon is een mooie portie voor een tussengerecht)
 • bloemkool (1 stuk)
 • Romanesco (1 stuk) 
 • Volle melk (ongeveer 500 ml) 
 • Goede roomboter (ongeveer 30 gram per persoon)
 • Olie (scheutje)
 • Tijm (een paar takjes)
 • Citroen (1 stuk) 
 • Witte peperkorrels (ongeveer 10)
 • Rode peperkorrels (ongeveer 10) 
 • Kruidnagel (1 of 2 stuks) 
 • Zout
coquille recept bloemkoolpuree coquilles recept bloemkoolpuree

Zo maak je dit snelle coquille recept!

We beginnen met de Bloemkoolpuree

Snijdt de bloemkool in roosjes. Toast de witte peperkorrels en de kruidnagel kort in een kookpan en voeg daarna de bloemkool, melk, een snuf zout en twee takjes tijm toe. Wij gebruikten de Demeyere Apollo 7 kookpot. Doe de deksel op de pan en kook voor ongeveer 40 minuten. Doe de bloemkool daarna in de blender met een goede scheut van de melk. Wij gebruikten de Zwilling Enginify Tafelblender. Controleer de textuur en smaak. Is de puree te dik? Voeg dan nog wat melk toe. Liever iets te dik, dan te dun!

coquille recept romanesco kerstboompjes kerstreceptcoquille recept romanesco kerstboompjes kerstrecept
romanesco kerstboompjes
Door naar de romanesco kerstboompjes

Coquilles kun je uiteraard altijd eten, maar met deze mooie foodstyling met romanesco kerstboompjes wordt het pas echt een kerstrecept. Snijd tijdens het koken van de bloemkool alvast een stuk of 5 roosjes per persoon van de romanesco af. Stoom de romanesco in 5 tot 10 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de roosjes). Leg de roosjes na het stomen in ijswater om de kleur en textuur te bewaren. Warm de roosjes vlak voor gebruik nog even op in de pan of de oven en kleed aan met rode peperkorrels. Zo lijken het net versierde kerstboompjes!

coquille recept kerstboompjes
Coquilles bakken

Bak de coquilles in circa 3 minuten (1,5 minuut per kant) gaar. Wij gebruikten hiervoor de Demeyere Proline 7. Met deze pan bereik je een ongekende karamellisatie aan het oppervlak van de coquilles. Bovendien houdt de pan de warmte goed vast, zodat je na het bakken van de coquilles de pan van het vuur kunt halen en met de restantwarmte een heerlijke pansaus kunt maken. Dit kun je doen door – na het bakken van de coquilles – ongeveer 30 gram per persoon aan ongezouten roomboter aan de pan toe te voegen. Voeg daarnaast een paar takjes tijm, het sap van een kwart tot een halve citroen en, zo nodig, wat zout toe. Met de restantwarmte van de pan bak je de vaste bestanddelen in de boter bruin (niet zwart!). Daarbij ontstaat een kenmerkende zoete en nootachtige geur. Dit ruikt heerlijk, maar smaakt gelukkig ook erg goed bij dit coquille recept!

romanesco kerstboompjes

Over de sterspeler van deze keuken line-up: de Demeyere Proline 7

Dit is een droompan. Deze RVS koekenpan bestaat uit 7 lagen en is uitermate geschikt voor het koken op inductie. De pan geleid warmte en houdt warmte vast als geen ander, bakt ingrediënten mooi krokant en maakt ook nog eens heel makkelijk schoon. 

Het is belangrijk om de pan voor gebruik rustig op temperatuur te laten komen. Zet de pan daarom circa 5 minuten voor gebruik op het fornuis op ongeveer 40% van het vermogen/vuur dat je uiteindelijk zal gebruiken tijdens het bakken. De laatste 2 minuten mag het vermogen/vuur op volledige sterkte. Voeg olie of andere vetstof pas toe als de pan op temperatuur is. 

Deze pan wil je heel graag toevoegen in je keuken. Kijk snel op onze Intstagram, want wij mogen er deze feestdagen eentje weggeven! Wanneer ga jij dit lekkere kerstrecept met coquilles maken?

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.