Waarom je het hele jaar door meer haring moet happen!

Hollandse Nieuwe! Haring happen, de een krijgt al rillingen bij het idee en Chef van der Lecq heeft een haringverslaving en eet er het liefst elke dag één aan het staartje. Ik (Vivian) heb er eens in de zoveel tijd ontzettende zin in. Dat dit vette visje hartstikke gezond is, wist je waarschijnlijk al, maar waarom? Dat leggen we je graag in dit artikel artikel eventjes haringfijn uit. Na het lezen weet jij waarom je meer haring moet happen in het leven!

haring gezond, haring happen - Hollandse Nieuwe - verse haring

Waarom is haring gezond?

Haring is een vette vis en daardoor een gezonde vis. Om onder de categorie “vette vis” te vallen moet minstens 5% van de vis uit vet bestaan. Haring die rondom juni gevangen wordt heeft zelfs gemiddeld een vetpercentage tussen de 18 & 20 procent!

Uit vette vis haal je veel omega 3-vetzuren en haring is heel rijk in omega 3 eico eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Wil je werken aan je gezondheid, dan is het verstandig om omega 3-vetzuren toe te voegen aan je voeding. Dit beschermt je lichaam namelijk tegen hart- en vaatziekten. Tevens zijn deze vetzuren ook erg goed voor je ogen en hersenen. Wie deze vis eet is dus slim bezig!

Als zwangere vrouw is het helemaal belangrijk om het visvetzuur DHA tijdens de zwangerschap goed aan te vullen en tijdens het geven van borstvoeding. Het is dus mooi meegenomen, dat veel vrouwen spontaan zin krijgen in haring happen tijdens de zwangerschap!

Daarnaast houdt het eten van dit visje je rode bloedcellen gezond. Je rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine en dit is belangrijk voor de zorg van voldoende zuurstof in je bloed. In haring zit naast omega 3 ook veel ijzer en vitamine B12, dit helpt hemoglobine aanmaken, wat het eiwit in je lichaam is, die deze zuurstof bezorgt. Als sporter is het sowieso belangrijk voldoende eiwitten te eten! Deze vis bevat erg veel eiwitten. Als je haring eet, krijg je met gemak per portie 28 gram eiwitten binnen!

Last but not least is haring gezond voor je botten en tanden, dankzij de calcium, magnesium en fosfor (mineraal), die dit vette visje bevat.

haring gezond, haring happen - Hollandse Nieuwe - verse haring

Wat zijn Hollandse Nieuwe?

Dit visje kun je het hele jaar door eten en vinden bij je favoriete visboer. Echter zijn de Hollandse Nieuwe wel vaak het beste van smaak. We horen je denken… Wat is het verschil dan? Hollandse Nieuwe zijn de “nieuwste” vangst van het jaar. Deze worden gevangen tussen mei en juli en in die periode is de haring dan ook op zijn “vetst”. Tot september heeft deze vis bij de visboer de naam “Hollandse Nieuwe”, daarna wordt het “maatjesharing” genoemd.

Hoe het dan kan, dat je haring het hele jaar door kunt eten? Vandaag de dag wordt alle haring na de vangst meteen in gezouten vaten diepgevroren!

Ben je nog niet zo’n fan van deze vette vis? Dan is het verstandig om het de eerste keer te proberen in de “Hollandse Nieuwe” periode. Deze vangst is namelijk vaak wat milder en zachter van smaak. Ook kun je het eerst op een broodje proberen of lekker bij de borrel met een toastje!

Hollandser kan bijna niet!

Het schoonmaken van haring en het haringhappen is hartstikke Nederlands. Iets waar we trots op mogen zijn! Wil je gegarandeerd de meest verse haring happen van de visboer? Koop dan altijd een haring met de staart er nog aan. De “voorgesneden” haringen, liggen er wellicht al een tijdje en die met staart moet nog gesneden worden. Zo heb je altijd de meest verse haring uit het vaatje en dit proef je!

Ben jij gek op haring happen? En wist jij dat haring gezond is?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.