In de Agenda | Cocktails drinken tijdens Old Fashioned Week 2023

Wist je dat deze cocktail al meer dan 150 jaar oud is? Deze geliefde cocktail staat dan ook niets voor niets tussen de favoriete cocktails op het menu bij menig cocktailbar in Nederland. Om dat te vieren laat Woordford Reserve samen met de beste cocktailbars van Nederland tijdens Old Fashioned Week 2023 beginnende whiskeydrinkers en loyale liefhebbers een van ’s werelds bekendste cocktails (her)ontdekken. Benieuwd naar alle ins & outs en bij welke bars je moet zijn dit jaar? Lees dan snel verder!

Old Fashioned Week 2023 - Old Fashioned cocktail - beste cocktailbars van Nederland

De gemiddelde whiskeydrinker is veranderd

Wie voorheen aan een whiskeydrinker dacht, zag meteen een oude man in een chesterfield stoel met in de ene hand een sigaar en in de andere hand een goed glas whiskey voor zich. Vandaag de dag nemen we afscheid van dit stereotype. Een steeds groter en diverse groep mensen, mannen en vrouwen, ontdekken namelijk de wondere wereld van whiskey.

“36% van alle whiskeydrinkers in de UK en USA is vrouw”

De geschiedenis van Old Fashioned – sinds 1861

De Old Fashioned is een van de oudste cocktails in de geschiedenis. Het drankje met bourbon, suiker en bitters was in 1862 al te vinden in het allereerste cocktailboek, ‘The Bartender’s Guide’ van legende Jerry Thomas. Al noemde Thomas ‘m toen nog simpelweg ‘Whiskey Cocktail’. Over het precieze recept kan oneindig gediscussieerd worden. Suiker of suikersiroop? Mixen in het glas of in een stirring glass? Rye of bourbon? Toch is het moderne en meest voorkomende recept wereldwijd al jaren: Woodford Reserve Bourbon, wat suikersiroop en een scheutje bitters. Die combinatie, met een beetje water van het ijs in het glas, maakt de Old Fashioned zoeter en toegankelijker dan hij op het eerste oog lijkt. 

Old Fashioned Week 2023 - Old Fashioned cocktail - beste cocktailbars van Nederland

Zo maak je zelf de Old Fashioned Cocktail

  • 60ml Woodford Reserve Bourbon
  • 15ml Monin suikersiroop
  • 2-3 scheutjes Angostura Aromatic Bitters

Bij deze bars drink je de Old Fashioned Cocktail tijdens Old Fashioned Week 2023

Woodford Reserve Old Fashioned Week is het moment waarop zowel de whiskeyliefhebber als de beginnende whiskeydrinker de Old Fashioned (her)ontdekken. Van 12 – 19 november is Woodford Reserve Old Fashioned Week terug in Nederland, als week om een (andere) Old Fashioned te bestellen. Ontdek innovatieve twists op de klassieker of probeer juist het originele recept bij de beste bars in Nederland. Onder andere Pulitzer’s Bar, The Flying Dutchmen Cocktails, Botanero, Dorian, Door 74, Lotti’s, Barbue, Fitz’s Bar, Axis Hilton en Sins of Sal serven de classic en steken de Old Fashioned in het nieuw.

Meteen zelf aan de slag?

Op 12 november leer je in Lotti’s de perfecte Old Fashioned maken en laat hij zien en proeven hoe kleine aanpassingen in het recept een geheel nieuwe smaak creëren. Wie toch liever drinkt dan stirred, zit op 15 november goed bij The Flying Dutchmen Cocktails tijdens de bar take-over van Swift Londen. Een dag later, op 16 november, kleurt de bekendste voordeur van de Amsterdamse barindustrie rood met een bar take-over van Little Red Door Parijs, cocktailbar nummer 6 in de prestigieuze ’50 Best Bar’s’ in de wereld, bij speak-easy Door 74. Wie deze Old Fashioned Week goed wil afsluiten kan zondag 20 november aanschuiven bij Sins of Sal, daar zal internationaal geroemde bar en restaurant Kink uit Berlijn feestelijk de week afsluiten.

Bekijk hier de deelnemende bars bij jou in de buurt.

Drink je met ons bij de beste cocktailbars van Nederland een cocktail mee tijdens Old Fashioned Week 2023?