De 12 struggles van een vegetariër

De vegarevolutie is in opkomst en het is eenvoudiger dan ooit om een vegetarisch voedingspatroon na te streven. Een vegetarisch voedingspatroon heeft veel voordelen. Zowel voor de gezondheid, voor de dieren en voor het milieu. Maar als vegetariër loop je toch nog weleens tegen wat moeilijkheden aan. The Daily Dutchy’s Iris en Kim weten als geen ander uit eigen ervaring, hoe lastig dit kan zijn en delen dan ook graag hun struggles.. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder!

#1 Je wordt vergeten

Gezellig, je hebt een verjaardag en voor het eten wordt gezorgd. Ja, niet dus! Terwijl de visite een rijkelijk belegd broodje hamburger verorbert, zit jij op een hamburgerbroodje met sla en saus te kauwen. Zelfs al ben je al jaren vegetariër, ze vergeten het gewoon om rekening met je te houden.

#2 Vegetariseren

Dat recept ziet er heerlijk uit, maar er zit vlees in. Dat kan ook makkelijk vegetarisch. Recepten ombouwen tot vegetarische varianten kan heel goed uitpakken, maar loopt soms uit op een groot fiasco. De vissaus heb je weggelaten, maar dat bleek nou juist dé smaakmaker te zijn.

#3 Vissen

Blij met de uitnodiging om bij vrienden te eten. Uiteraard houden ze rekening met je leefstijl. Het resultaat? Er staat stamppot met spekjes op tafel. Dat valt vies tegen. Als je voorzichtig aangeeft geen vlees te eten, krijg je als antwoord ‘Je kan de spekjes er toch uit vissen?’ Je wilt niet moeilijk doen. Dus prik je het vlees nauwkeurig uit je maaltijd, omdat je je bezwaart voelt om nog maar eens duidelijk te maken dat je vegetariër bent.

#4 Relevant cadeau

Je bent jarig en wat krijg je cadeau? Juist, een kookboek met als thema vlees en vis. Ze weten toch dat je vegetariër bent? Met je vriendelijkste lach neem je het cadeau aan, om het vervolgens in de boekenkast weg te laten stoffen.

#5 Fulltimebaan

Samenwonen met een partner die carnivoor is en niks moet weten van vegetarisch eten. Elke avond is het weer goochelen om voor beiden een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Dubbel veel werk dus. Om over de afwas nog niet te spreken.

#6 Laat maar

Als je het dan even helemaal zat bent, maak je een lekkere maaltijd voor de boyfriend en zit je zelf aan een droog broodje kaas.

#7 Uiteten

Even snel ergens een vorkje prikken, dat zit er niet altijd in. Bij elk restaurant moet je namelijk uitvoerig de menukaart bekijken voordat je naar binnen stap. In het buitenland is dit helemaal een uitdaging, maar Google translate is your best friend. Gelukkig zijn er genoeg eetgelegenheden waar je volop vegetarische keuzes hebt.

#8 Niet te betalen

€3,95 voor een klein bakje vegetarische shoarma? Say what? Sommige goede vleesvervangers zijn niet te betalen. Gelukkig zijn er nog een hoop vleesvervangers die wel betaalbaar zijn.

#9 Ja, dat krijg je ervan

Je hebt in tijden geen griep meer gehad. Maar als je dan een keer een beetje wit in je gezicht ziet of ziek bent, dan moet jij je altijd verdedigen. Maar geen vlees of vis eten is niet de oorzaak.

#10 Kook jij maar

Na een lange en drukke werkdag zou je het wel luxe vinden als je zo aan tafel kan aanschuiven, omdat je lief een heerlijke vegetarische maaltijd heeft bereid. Maar de keren dat hij heeft gekookt de afgelopen vier jaar is helaas op twee handen te tellen. Reden? Meneer kan, zoals hij het zelf zegt, niet vegetarisch koken. Gemakzuchtig of echt inspiratieloos? Maar feit blijft dat jij altijd, maar dan ook altijd in de keuken staat. Met alle liefde wacht je partner tot je thuis bent, of dat nou om zes uur of acht uur ‘s avonds is.

#11 Check check dubbelcheck

Keer op keer checken of een product écht vegetarisch is. Een bezoekje aan de supermarkt duurt dan geen tien minuten, maar minstens een half uur. Gelukkig heb je na een tijdje door wat je wel of niet kan eten. Maar dan staat er opeens ‘vernieuwde receptuur’ op de vertrouwde verpakking en blijkt er gelatine of iets ander dierlijks te zijn toegevoegd… Maar als je dan toch iets vindt wat verrassend genoeg vegetarisch is, sla je meteen groots in.

#12 Tofustruggles

Hoe krijgen anderen toch zulke lekkere en mooie tofu op tafel? Tofu, het meest veelzijdige stukje vleesvervanger. Marineren, bakken, frituren, koken, grillen, wokken, noem maar op. Maar bij jou valt de tofu van ellende uit elkaar en beland het als een soort ‘scrambled eggs’ op je bord. Leuk als dat de bedoeling is, maar frustrerend als je een ander resultaat voor ogen hebt.

Ook leuk om te lezen: 10 redenen om meer plantaardig te eten

Herken jij je ook in deze punten of loop jij tegen andere struggles aan?

Beeld: Iris en Kim / Unsplash

Dit artikel is geschreven door Iris Palfenier en Kim Kesterink

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2017 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved 
Select