Dit worden de foodtrends van 2021

Een nieuw jaar vraagt natuurlijk ook om de nieuwste trends. En als liefhebber van de nieuwste restaurants en heerlijke gerechten, stonden wij te popelen voor de foodtrends van 2021. Want ja, die zijn er natuurlijk ook en wij hopen dat 2021 meer voor ons in petto heeft dan de beloofde foodtrends van 2020! Benieuwd wat de trends je de komende 12 maanden voor gaan schotelen? The Daily Dutchy vertelt het je!

foodtrends

1. Uitgebreid lunchen wordt het nieuwe dineren

Wat onze buren (de Belgen) echt beter voor elkaar hebben is de traditie van uitgebreid lunchen en thank god, deze trend waait over naar Nederland! Uit onderzoek van TheFork komt naar voren dat 60% van de ondervraagden in de toekomst graag buiten de deur luncht. Van deze groep zegt 28% dit te doen om de restauranthouders te ondersteunen. Met de toegenomen wens vanuit de gasten en de openingstijden die wellicht volgend jaar worden verruimd, ziet het er naar uit dat de uitgebreide lunch het diner gaat vervangen!

2. De (West) Afrikaanse keuken

Nu door Mediterrane trends er steeds meer groenten op menu’s verschijnen, zien we langzaam maar zeker een nieuwe exotische variant aan het food front verschijnen: namelijk de (West) Afrikaanse keuken. Ik hoor je denken… wat houdt dit precies in? Het West-Afrikaanse continent heeft een een enorm divers smaakpalet en staat met name bekend om haar stoofschotels met een kruidige twist. Wat je vaak tegenkomt is een éénpansgerecht, waarbij de bekende okra, banaan en cassave en de minder bekende jollof en fonio onderdeel van uitmaken. Jollof wordt ook wel de risotto van West-Afrika genoemd en is daar het feestgerecht bij uitstek: geen bijzondere gelegenheid gaat voorbij zonder een bordje Jollof. De basis: gebakken rijst met ui, tomaten, pepers en veel specerijen. Yum!

3. Alcoholvrije cocktails

Even een weekend zonder kater? Dan is deze trend voor jou weggelegd. Verwachting is dat de Nederlandse bevolking in 2021 meer alcoholvrije cocktails gaat drinken. De opkomst van de Seltzer is hier, naast de opkomst van Kombucha, een goed voorbeeld van. Hard Seltzer is een verfrissende mixdrank van bruiswater, maar heeft een veel lager alcoholpercentage, bevat geen toegevoegde suikers en is laag in calorieën. Geschikt voor alle fit boys en girls! Veel dranken-labels zullen op deze trend inspelen en een alcoholvrije optie op de markt brengen.

4. Creativiteit in elk opzicht

Het sluiten van de horeca heeft er voor gezorgd dat veel horecaondernemers creatieve verdienmodellen ontwikkelen.  Ook in 2021 gaan we vol goede moed ondernemen, zijn we creatief en werken we samen. De trend van knappe en creatieve concepten zet in 2021 alleen maar door en het afhalen en bestellen bij restaurants, die je thuis zelf mooi kunt opdienen – al wel niet met een chef aan huis of via de livestream met serveer of kooktips- zullen we steeds vaker zien. #supportyourlocals

5. Meer privacy

We raken steeds meer gewend aan privacy en minder mensen om je heen. Dit effect is voor een romantisch dinner zeker geen vervelende verandering. Meeluisteren met de verhalen van een ander zitten er helaas ook niet meer in. De plexiglazen schermen daarentegen zien Nederlanders liever wel verdwijnen.

6. Prinses op de kikkererwt

Het is tijd om verder te denken dan hummus en falafel. Kikkererwten gaan in 2021 een grote vlucht nemen. De kikkererwt is rijk aan vezels en plantaardige eiwitten en wordt wel gezien als de vervanger van de in 2020 veelgebruikte bloemkool. Hij duikt op in producten zoals kikkererwten tofu, kikkererwtenmeel, kikkererwtenpasta en zelfs kikkererwten granen…hmm yummie! Komend jaar voelen we ons allemaal een prins of prinses op de kikkererwt.

https://thedailydutchy.com/2019/08/15/dit-zijn-de-10-culinaire-hotspots-in-europa/

7. High-end bezorging blijft populair

Iets waar veel restaurants creatief op inspeelde in 2020! Deze trend nemen we ook mee naar 2021. De kwaliteit van een restaurant met de intimiteit van je eigen huis: high-end bezorgmaaltijden zijn ook na de coronacrisis niet meer weg te denken uit het horecalandschap. Leuk om ook thuis met vrienden iets perfects op tafel te zetten, zonder zelf uren in de keuken te staan. Win-win!

8. Supermarkten worden een healthy one-stop shop

Iedereen is steeds meer op zoek naar voedingssupplementen, vitamines en biologische voedingswaren zoals superfoods, bone broth (dit is een bouillon op basis van botten) en gefermenteerde producten die een heilzame werking op ons immuunsysteem hebben. Supermarkten zoals het Amerikaanse wholefoods voorspellen dat de grens tussen apotheek en supermarkt in 2021 steeds meer gaat vervagen.

9. Winter-­terrassen

Een trend waar we heel blij van worden, want buiten zitten heeft iets gezelligs, maar de koud laat ons vaak in de steek. Horeca heeft flink geïnvesteerd in winter-terrassen en daarbij het terras voorzien van genoeg warmte en comfort. Hallo lange zwoele winteravonden!

10. Duurzaamheid op je bord en eten met een verhaal

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit deze tijd en zal dit het komende jaar ook in de restaurants en op je bord te zien zijn. Zo wordt het ‘no-waste‘ principe door veel chefs al doorgevoerd en is er meer aandacht voor ecologische duurzaamheid, transparantie en weten wat de afkomst van je gerecht is. Met het gebruik van lokale producten in hun gerechten en het beperken van voedselverspilling, proberen restaurants hun steentje bij te dragen. In Amsterdam is er al een restaurant dat hier aan bijdraagt, namelijk L’Invité. Het restaurant gebruikt uitsluitend lokale producten en bereiden deze op ambachtelijke wijze. Eten met een verhaal serveren wordt ook steeds belangrijker. Denk goed na over de producten op je kaart: niet álles hoeft een verhaal te hebben, maar een aantal gerechten waar je iets over kunt vertellen doen het goed.

Naar welke trend kijk jij uit?

bron: The Fork, Foodnavigator, Marielle Bordewijk, Ruig

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2021 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reservedVivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.