Met deze tips proef jij wijn als een echte professional

Als wijnliefhebber weet je natuurlijk het een en ander wel over wijnen. Toch is het altijd leuk als je mensen vol verbazing te zien kijken wanneer je kennis over een bepaalde druiventak of wijnland uit je mouw kunt schudden. The Daily Dutchy geeft je daarom wijntips waarmee jij zeker een indruk gaat maken bij al jouw vrienden! 

En deze keer: het drinken van wijn.

The Daily Dutchy wijn

1. Zo moet je wijn bekijken

Sta niet met je bek vol tanden wanneer je een glas wijn in je handen krijgt gedrukt. Met een paar acties kom je namelijk al een hele hoop te weten over de wijn. Het begint namelijk allemaal bij het bestuderen van je drankje. De kleur zegt immers een hele hoop over de wijn. Zo heeft een Chardonnay een meer gouden gloed wanneer deze gerijpt is in een eiken ton en wijn dat te lang openstaat heeft een bruine kleur. En dat is niet te nassen.

En onthoud: hoe ouder de witte wijn, hoe donkerder, maar hoe ouder de rode wijn, hoe lichter. Bij rosé is dit niet het geval en zegt de kleur vrij weinig over de leeftijd van de wijn.

The Daily Dutchy wijn

2. Zo moet je de wijn vasthouden

Ja, uiteraard moet je wijn in een wijnglas. Maar is de volgende stap het walsen van de wijn. Dat is niet die elegante ballroomdans, maar simpelweg het luchten van de wijn. Dit doe je door de glas bij de steel te pakken en langzaak te draaien met je pols. Zorg er hiervoor dat de wijn de zijkanten van het glas goed bedenkt voor het weer terugzakt. Wanneer de wijn als ware aan het glas blijft ‘kleven’, betekent dit dat er veel viscositeit, oftewel alcohol, in de wijn zit. En hoe meer alcohol, hoe zoeter de wijn zal zijn.

Met het walsen bevrijd je de aroma’s van de wijn en wordt het tijd om de alcoholische drank van dichtbij te bekijken.

The Daily Dutchy wijn

3. Het ruiken van de wijn

Nu de aroma’s los zijn gekomen, is het veel eenvoudiger om de verschillende ingrediënten en elementen van de wijn te herkennen. Je zal merken dat bij witte wijn dit in het algemeen meer citrus-achtige tonen zijn, maar ook zachte kleuren zoals eik en vanille. Bij de rode wijn ruik je ook de fruitige geuren, maar is dit meer aan de kant van de bessen. Wanneer je te maken hebt met wijn uit een kouder klimaat zul je aardbei en kers ruiken, bij een warmer klimaat eerder blauwe bes en pruim. Ook zijn chocolade en koffie geuren die je bij rode wijn kunt verwachten.

kristen wiig drinking GIF

4. Het proeven van de wijn

Misschien wel het leukste onderdeel van het proeven van wijn, maar dien je dit ook met een bepaalde professionaliteit aan te pakken. Daarom kun je wijn het beste proeven met kleine slokjes die je door je mond spoelt. Bij elke slok kun je ook een zuchtje zuurstof meenemen waardoor je de wijn in je mond veel intenser zal ervaren. Vooral in een chique omgeving staat dit erg ervaren en bewaar je het schaamteloos naar binnen klokken maar voor in de kroeg.

Wat is jouw favoriete wijn? 

Bron: JFK Men, Sulfree
Bron beeld: Unsplash, Giphy

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2019 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reservedJaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!