10 Tips om productiever te worden!

Ken je dat gevoel, dat de dag voorbij is gevlogen en je voor je gevoel geen reet hebt uitgevoerd? Er daardoor gevoelens opkomen van teleurstelling in jezelf en je gewoon baalt dat je takenlijstje nog steeds niet afgerond is. Of het probleem gewoon is, dat je niet weet waar je moet beginnen? Hallo jij je bent niet de enige die problemen heeft met productiviteit op een dag. Na het lezen van deze tips verdwijnt dat probleem als sneeuw voor de zon en weet jij weer productiever te worden of zelfs te zijn!

tips om productiever te worden - productiviteit

Er zijn veel manieren om productiever te worden, maar hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

#1 Maak een planning

Een dagelijkse planning of wekelijkse planning kan je goed op weg helpen het overzicht te bewaren en taken en doelen te stellen, die je ook daadwerkelijk uitvoert en wegstreept. Hierdoor ga jij je gegarandeerd productiever voelen. Journaling kan hierbij ook helpen om aan je mentale doelen te werken. Het helpt je een beter besef te krijgen van tijd en je krijgt meer uit handen dan je eerst voor ogen had.

#2 Prioriteer taken

Om productiever te worden is het belangrijk om je taken te prioriteren. Dit is super helpend als je door de bomen het bos niet meer ziet en al je energie en tijd nodig hebt voor de belangrijkste taken. Maak dus tijdens je planning een lijstje waar je bovenaan de belangrijkste taken zet en onderaan de minder belangrijke taken, met minder prioriteit!

#3 Elimineer afleiding

Oftewel verwijder alle dingen die zorgen voor afleiding tijdens het uitvoeren van je taken. Denk aan Social Media, je huisdier die teveel aandacht vraagt (grapje!), je telefoon wegleggen etc. Dit kan je helpen bij je productiviteit en helpt je de focus te behouden tijdens je werk.

#4 Tijd voor pauze

Een boek lees je ook niet in één keer uit. Pauzes zijn belangrijk om je focus te behouden en productief aan de slag te gaan. Je werkgeheugen raakt anders te snel overbelast en dan krijg je helemaal niets meer uit handen. Pauze is belangrijk om productiever te zijn of te worden.

>>> Lees verder voor meer tips om productiever te worden

#5 Stel realistische doelen

Don’t be to hard on yourself als het gaat om productiviteit. Stel doelen die haalbaar zijn en realistisch. Je hebt maar 24 uur op een dag, waar je hopelijk ook acht uur slaap van pakt en ontspanning na het werk. Wanneer je te veel op je takenlijstje kwakt, zul je de doelen niet behalen en je motivatie verliezen, waardoor je geneigd bent de handdoek in de ring te smijten en je productiviteit te verliezen!

tips om productiever te worden - productiviteit

#6 Vermijd multitasken

Lastig, want als je meerdere ballen in de lucht tegelijkertijd houdt, dan voelt dit vaak als zeer productief. Echter zul je alle taken niet met je volledige aandacht uitvoeren, wanneer je meerdere petten tegelijkertijd opzet. Probeer je voor een productieve dag per taak te focussen en daarna door naar de volgende taak te gaan. (Terwijl ik, Vivian dit artikel schrijf word ik ook op de feiten gedrukt, dat ik te vaak afgeleid word en andere dingen tussendoor aan het oppakken ben. Voor nu dus eerst even dit artikel afschrijven :p)

#7 Gebruik technologie

De technologie is er om je dingen makkelijker te maken. Gebruik Trello voor je to-do lijstjes, Chat GPT ter ondersteuning van je plannen, teksten en ideeën. Timers om de tijd niet uit het oog te verliezen. Notitie-apps om snel ideeën op te schrijven. Zo behoud jij het overzicht en werk je georganiseerd aan je taken op een productieve manier.

#8 Stel grenzen

“Doe jij de Social Media er ook even bij?” Leer alsjeblieft grenen stellen op de werkvloer. Genoeg is genoeg en voor je het weet heb je teveel hooi op je vork genomen en raak je overwerkt. Niet voor niets dat er steeds meer jongeren met burn-out klachten kampen, omdat ze te productief proberen te zijn en over hun eigen grenzen heen gaan. Dit is niet gezond!

#9 Verander van omgeving

Heel fijn als je het mij vraagt. Een keer achter een ander bureau werken of in een hele nieuwe omgeving of flexwerkplek kan ontzettend helpen in mijn productiviteit. Een frisse wind doet wonderen. Vooral als je merkt dat je vastloopt. Het kan enorm helpen om nieuwe inspiratie op te doen en je focus terug te krijgen. Helemaal als je ergens gaat werken, waar iedereen in een productieve sfeer werkt. We zijn niets voor niets kuddedieren.

#10 Wees lief voor jezelf

Sta in je eigen kracht! (vreselijke uitdrukking). Wat we bedoelen, wees niet te hard voor jezelf als je een dag of week minder productief bent. Hier heeft ieder mens last van en je kunt niet altijd zes gooien. Daarbij is stress hartstikke ongezond voor je!

Welke tips helpen jou om productiever te worden?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!