7x Zo deal je met herfstblues

De dagen worden alsmaar korter, de temperatuur daalt en ineens wil je het liefst alleen nog maar onder een dekentje op de bank liggen. Daalt jouw gemoedstoestand in de herfst net zo snel als de temperatuur? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van herfstblues. Herfstblues, ook wel een herfstdip genoemd, kun je vergelijken met een winterdip en is iets waar veel mensen tijdens de herfstmaanden last van hebben. Om de druilerige dagen en donkere ochtenden toch wat dragelijker te maken, heeft The Daily Dutchy zeven tips voor je op een rijtje gezet om te dealen met herfstblues.

herfstblues, herfst, herfstdagen, humeur

#1 Een goede start van de dag

Een goede start van de dag is erg belangrijk voor je gemoedstoestand van de rest van de dag en is dan ook een effectief middel in het bestrijden van een herfstdip. Manieren om de dag rustig te beginnen, zijn bijvoorbeeld het doen van yoga of een meditatie. Ook kan het fijn zijn om aan het begin van de dag een stukje te schrijven in een journal of een boek te lezen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je stress in de eerste uren van de ochtend zoveel mogelijk vermijdt. Zo begin je de dag ontspannen en sta je elke ochtend positief op.

#2 Versla de herfstblues met een daglichtlamp

Zonlicht speelt een grote rol in de aanmaak van hormonen. Omdat je in de herfstmaanden minder zonlicht binnenkrijgt dan in de voorjaars- en zomermaanden verandert je hormoonhuishouding. Dit kan tot gevolg hebben dat je sneller moe bent, minder energie hebt, je immuunsysteem minder goed werkt en je humeur verslechtert. Deze symptomen kun je verminderen door het gebruik van een daglichtlamp. Hiermee kun je je hormoonhuishouding als het ware voor de gek houden, met als gevolg dat je meer energie hebt en een beter humeur.

Houd er wel rekening mee dat het gebruik van deze lamp alleen zinvol is in de ochtend. Wanneer je de lamp later op de dag gebruikt, zal dit je hormoonhuishouding namelijk alleen maar in de war schoppen.

#3 Kom zoveel mogelijk buiten

Je zou het bijna vergeten, maar gelukkig zijn er tijdens de herfstmaanden ook nog volop zonnige dagen. Ga lekker wandelen in het bos en neem de schoonheid van de herfst in je op. Het daglicht heeft een positieve werking op je immuunsysteem en humeur en de frisse lucht zorgt voor een gezond en opgewekt gevoel. Doe dit bij voorkeur in de middag, als de zon op zijn sterkst is en je dus de meeste vitamine D op kunt doen. Een goede reden om meteen even een matcha latte to go te halen. Zeg maar dag tegen die herfstdip.

#4 Zorg voor gezonde voeding

Het is bewezen dat er een groot verband is tussen je voeding en je humeur. Wanneer je gezonde voeding binnenkrijgt, zal je niet alleen een meer voldaan gevoel hebben, je krijgt er ook daadwerkelijk meer energie van. En energie, dat is nou juist hetgeen wat we in de herfst goed kunnen gebruiken. Kies bij voorkeur voor zoveel mogelijk verse producten, natuurlijke suikers en gezonde vetten. Probeer de consumptie van verzadigde vetten, cafeïne en alcohol daarentegen tot een minimum te beperken, aangezien deze een bewezen negatieve invloed op je gemoedstoestand hebben. Ook kan het helpen je lichaam een extra boost te geven met supplementen als ashwagandha!

herfstblues, herfst, herfstdagen, humeur, herfstmaanden, herfstdip

#5 Beweeg

We snappen het, jezelf naar de sportschool slepen, zal waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt wanneer het buiten met bakken uit de hemel komt. Toch is het goed om het wel te doen, juist, wanneer je tijdens de herfstmaanden zo nu en dan last hebt van herfstblues. Wanneer je beweegt, maak je namelijk serotonine en endorfine aan. Dit zijn stofjes die zorgen voor een goed humeur en gelukkig gevoel. Daarnaast helpt bewegen ook om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. En hiervoor hoef je jezelf echt niet per se in het zweet te werken in de sportschool. Een wandeling in het park kan hetzelfde effect opleveren.

#6 Neem een koude douche

Nee, ook dit klinkt wederom waarschijnlijk niet als iets waar je om staat te springen. Toch kan het nemen van een koude douche veel goeds voor je doen wanneer je last hebt van een herfstdip. Zo activeert het je zenuwstelsel en stimuleert het de hormoonafgifte, wat kan leiden tot meer energie en een beter humeur. Daarnaast schijn je door het nemen van een koude douche beter tegen kou te kunnen en verbetert het je weerstand. Oh en het is in deze tijden natuurlijk ook nog eens goed voor de gasrekening, waar je vervolgens dan óók weer blij van wordt. 😉

#7 Ga lekker cocoonen

Natuurlijk is het niet gek dat je zo nu en dan met weemoed terug verlangt naar die lange, warme zomeravonden waaraan geen einde leek te komen. Nee, de zwoele avonden op het terras zitten er de komende maanden helaas niet in, maar dat wil niet zeggen dat de herfst niet ook zijn charme heeft. Maak het binnen knus en gezellig, steek de kaarsjes aan, kook een uitgebreide maaltijd en zet je lievelingsfilm op. Probeer te genieten van het cocoonen en de gezelligheid die de herfst te bieden heeft en probeer te onthouden dat ieder seizoen zijn voor- en nadelen heeft.

En mocht je er zo nu en dan toch even doorheen zitten. Onthoud dan dat ook je herfstblues weer voorbij gaan en het vanzelf weer een keer voorjaar wordt.

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Herfstblues – herfst – humeur – herfstmaanden – donkere maanden – herfstdip

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.