Zo verhoog jij je metabolisme in de ochtend

Summerbody’s are made in the winter… Een vervelende uitspraak, maar helaas waar! Zodra de zon schijnt zit jij namelijk net als ons liever biertjes en wijntjes weg te tikken op het terras en voor de sportschool vind je daardoor nog weinig tijd. Laat staan motivatie voor afvallen. Daarnaast speelt je metabolisme ook een belangrijke rol bij het afvalproces. Wat dat precies is leggen we je graag uit, maar nog belangrijker we leggen je ook graag hoe jij je metabolisme in de ochtend verhoogt!

metabolisme ochtend verhogen afvallen

Wat is metabolisme?

Metabolisme, een moeilijk woord dat je wellicht al vaker heb gehoord of gelezen. Vaak wordt er dan ook gezegd dat een hoog metabolisme goed is en een trager metabolisme wat minder goed is. Hoe hoog of traag je metabolisme is staat namelijk in verband met of jij makkelijker op gewicht blijft of juist afvalt of juist sneller aankomt.

Maar wat is je metabolisme eigenlijk en wat heeft het te maken met aankomen en afvallen?

In dit artikel kom jij er achter wat metabolisme precies inhoudt, wat metabolisme te maken heeft met afvallen en aankomen, wat een metabolische leeftijd is en hoe je jouw metabolisme kan verhogen door middel van krachttraining en spieropbouw.

Wat doet je metabolisme

Een woord, wat je vast vaker voorbij hebt zien komen en waar je om en na bij de betekenis wel van weet. Metabolisme, ook wel je stofwisseling zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie in je lichaam. Echter heeft je metabolisme nog meer functies. Het is als het ware de energie, die je kunt gebruiken om te bewegen en te sporten, maar ook de energie die je onbewust gebruikt in je lijf, zoals ademhalen, je bloedsomloop en je spijsvertering. Precies, die laatste is ook belangrijk, als jij wat strakker in je vel wil komen te zitten.

Daarbij zorgt je metabolisme ook voor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam en slaat een te veel aan energie op in je lichaam. Je metabolisme helpt je deze energie weer goed te gebruiken, wanneer je lijf dit nodig heeft.

Je metabolisme speelt een grote rol op je gewicht

Vooral als het gaat om het onder controle houden van je gewicht. Je hoort wel eens uitspraken over een traag metabolisme en een snel metabolisme. Hoe trager, des te groter de kans op gewichtstoename en hoe sneller, des te groter de kans op een gestabiliseerd gewicht of kans op afvallen. Hoe sneller jij dus je metabolisme op gang krijgt in de ochtend, des te langer je de hele dag hier profijt van hebt. Hoe jij je metabolisme verhoogt in de ochtend leggen we je uit met de volgende tips!

#1 Ontbijt binnen het eerste uur

Er zijn uiteraard verschillende manieren om af te vallen en uiteindelijk geldt de regel, verbrand meer dan je binnen krijgt. Om je metabolisme in de ochtend te verhogen, raden wij je wel aan je ontbijt niet over te slaan en deze het liefst binnen het eerste uur na wakker worden te nuttigen. Zodra je wakker wordt, gaat je motortje namelijk aan en je lichaam wil de energie verdelen over je verschillende organen. Lees hier: waarom jij je ontbijt nooit moet overslaan! Je lichaam komt zonder een goede start van de dag meteen energie tekort en dit helpt ook niet bepaald mee bij je concentratie in de ochtend.

#2 Sport in de ochtend

Als je het ons vraagt is sporten in de ochtend altijd een goed idee. Niet enkel voor je lijf, maar ook voor je mentale gezondheid. Ja, hier moet je de wekker vroeger voor zetten en je energieniveau is nog laag, maar je metabolisme wordt er wel meteen wakker van en je haalt het beste resultaat uit je inspanning. Helemaal als je krachttraining doet!

#3 Zorg voor ritme

Ritme en routine werken goed op het functioneren van je metabolisme. Start dus meteen in de ochtend met productief bezig zijn en profiteer hier op deze manier het meest van. Ritme en routine krijg je door het telkens op dezelfde manier uit te voeren. Op deze manier zul je ook merken dat je hoger in je energie komt en jij je sneller lekkerder in je vel voelt zitten.

#4 Slaap voldoende

Je slaap is belangrijk voor meerdere factoren, maar ook erg belangrijk voor je gewicht. Zo merkt ieder mens het meteen, als hij of zij een nacht slecht geslapen heeft en helaas is dit niet met een nacht goed slapen meteen opgelost. Goed slapen helpt bij het optimaliseren van je metabolisme en helpt je ook een handje bij het afvallen daardoor.

#5 Drink genoeg water

Niet iedereen vind dit makkelijk, maar voldoende water drinken op een dag is wederom voor veel factoren belangrijk. Houd voor jezelf minstens twee liter water op een dag aan, als je wat wil afvallen en je metabolisme in de ochtend wil verhogen. Ook is het goed om voor het slapen goed water te drinken. Een nachtje onder de dekens zorgt er namelijk voor dat jij veel vocht verliest en hierdoor werkt je metabolisme trager. Hydratatie is the key!

#6 Verlaag je stressniveau

Iedereen heeft wel eens stress en deze vervelende kwaal werkt helaas niet goed op je metabolisme. Dit door de stijging van je hormoon cortisol, die bij stress een verhoging krijgt. De aanmaak van te veel cortisol zorgt ervoor dat je lichaam vet makkelijker opslaat. Ashwaganda kan je hierbij helpen, maar ook een lesje yoga volgen bijvoorbeeld. Ben je net als The Daily Dutchy’s Vivian een piekeraar? Dan helpt wellicht journaling jou!

Zo verhoog jij je metabolisme in de ochtend! We hopen dat deze tips je helpen lekkerder in je vel te zitten!

Bron: Thuisatleet

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!