Met deze 10 tips ga je de januari-dip tegen

Na de feestdagen lijkt het altijd alsof we in een zwart gat zijn vallen. De kerstboom is weer opgeruimd, het gaat nog maanden duren voordat het eerste feestje op de kalender verschijnt en het ‘normale’ leven begint weer. Last van een dipje? Je bent echt niet de enige er kampen veel mensen met de ‘januari-dip’. Ook wij herkennen dit en zijn op onderzoek gegaan. Het resultaat: 10 tips tegen de januari-dip, die helpen om positief te blijven!

januari dip winterdip tips

De januari-dip: ‘Waar blijft die verrekte zon?’

1. Wees lief voor jezelf

We herkennen het: je hebt je voornemens tot in den treuren uitgewerkt en sinds 1 januari zitten ze in je nek te hijgen. Wanneer je niet goed in je vel zit of een donkere wolk boven je hebt hangen, is dit niet het beste moment om aan je voornemens te werken. Wees daarom lief voor jezelf en begin je voornemens in februari weer. En wij vertellen je hoe! ⤵︎

2. Zoek de zon op

De zon is in januari ver te zoeken. Daarom kan het geen kwaad om zelf opzoek te gaan naar de zon. Nee nee, we hebben het niet over een vakantie naar een zonnig oord. Er zijn namelijk genoeg alternatieven om alsnog een dosis vitamine D te krijgen. Zo kun je bij de drogist multivitaminen kopen waarmee je jouw vitamine D kunt aanvullen. En bestaat er een speciale lamp waarmee je daglicht krijgt wat ook zorgt voor meer vitamine D. Ideaal!

Psst! Raadpleeg altijd eerst een dokter wanneer je besluit om speciale vitamines of mineralen te slikken. De dokter kan je vertellen of dit ook voor jouw werkt.

3. Doe alleen dingen waar jij zin in hebt

Door de januari-dip ben je waarschijnlijk moe en heb je nergens energie voor. Doe daarom alleen dingen waar jij zelf zin in hebt. Je hoeft niet elk weekend met iemand af te spreken of wekelijks te zoomen. It’s time for quality time! Ga een boek lezen, schrijf in je journal, luister een podcast of doe lekker helemaal niets.

4. Beweeg meer

Meer bewegen is nu nog belangrijker dan ooit. Volgens verschillende onderzoeken is er namelijk een groot verband tussen meer bewegen en je goed voelen. Dit komt door de endorfine die vrij komt wanneer je sport. Of je nu gaat wandelen, dansen op een foute playlist of een echte workout gaat doen: je voelt je daarna vast beter!

5. Ga naar buiten

Door corona zijn we allemaal weer bekend geworden met hoe prachtig ons kikkerlandje eigenlijk is. Trek er dus lekker op uit en verken je eigen woonplaats. Volgens aandachtvoorbewegen.nl zorgt een wandeling voor een beter slaapritme en meer energie overdag. Bewegen helpt goed voor je mentale gezondheid!

>>> Lees verder voor meer tips tegen de januari-dip

6. Onderneem leuke dingen

Boek een leuke citytrip of dagjes uit, waar je even lekker naar uit kunt kijken. Of ga bij jezelf na waar je blij van wordt. Dansen? Tekenen? Of nieuwe dingen ontdekken? Maak een lijst met dingen die je nu kunt doen en probeer er zoveel mogelijk uit te voeren.

The Daily Dutchy Jaimy tip: maak een afspeellijst met muziek waar jij je goed bij voelt. Ga er een middagje voor zitten en bedenk wat voor muziek je fijn vindt. Bij streamingdiensten zoals Spotify krijg je vaak al suggesties voor muziek waardoor je al snel jouw happy playlist hebt gemaakt!

7. Verander iets aan je huis

Een januari-dip tip, die zeker helpt je gedachten te verzetten! Verander eens de inrichting van je woonkamer of slaapkamer. Of breng een laagje verf aan op je oude kast. Dit brengt een frisse wind in je hoofd én je woning ziet er meteen heel anders uit. Win-win! Lees: 10 items die je interieur budgetproof opfrissen.

8. Praat erover

Gedeelde smart is halve smart. Probeer daarom iemand in vertrouwen te nemen en praat over je dip. Je zult merken dat je er steeds makkelijker over kunt praten en wellicht kom je er op die manier achter wat je moet doen om uit de dip te raken. En er zullen vast meer mensen zijn die hier last van hebben!

9. Denk aan de lente

Het volgende seizoen is de lente en die brengt altijd een hoop positieve dingen mee. Van nieuwe modetrends tot bloeiende bloemen en zachte zonnestralen. Bedenk alvast wat je allemaal in de lente wil doen en wat je wil doen zodra het weer allemaal ‘normaal’ is. Alleen het idee geeft je al een overdosis aan positieve energie!

En markeer groot in de agenda: 20 maart! Dat is namelijk het officiële begin van de lente.

10. Accepteer het

Een januari-dip of winterdip gebeurt altijd na de feestdagen. Omdat het nog even duurt voordat er weer een nieuwe feestdag is of iets waar je naar uit kan kijken, is het soms de beste optie om het gewoon te accepteren. Het is namelijk helemaal niet erg om je slecht te voelen. Wees lief voor jezelf, elkaar en wacht tot de zonnestralen aan de hemel staan. Je dip zal vanzelf weer verdwijnen!

Hoe ga jij de januari-dip tegen?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

tips januari-dip – winterdip

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved