Truffelmaand bij Hotspot 5&33

Truffelfans opgelet! Ehhhh, daarmee bedoelen we niet chocolade truffels, maar échte truffels vanuit Italië! Je weet wel, die familie zijn van de champignon. Deze maand is het namelijk truffelmaand in restaurant en hotspot 5&33, gevestigd in het mooie Art Hotel te Amsterdam. The Daily Dutchy bracht hier afgelopen week een bezoekje tijdens de truffelparty. Ben jij een échte truffel lover en wil je meer te weten komen over deze unieke delicatesse en de lekkere gerechten die ze momenteel serveren in het Art hotel? Lees dan snel verder!

truffel pasta LR

De maand december staat internationaal in het teken van truffels. The Daily Dutchy was afgelopen week bij hun truffelparty/tasting (yum!), waar hun leverancier/truffelboer Carlo Zuccherini uit Umbrië, Italië ons alles vertelde over deze heerlijke delicatesse. Oorspronkelijk komt de truffel ook uit Italië en hier worden de meeste ‘gevonden’. Volgens Carlo zijn dit natuurlijk de beste en wij lucky bastards hebben het kunnen proeven in de variant van risotto, bruschetta, en zelfs met brownie! Ja, je kunt alle kanten op met truffel. Ja leuk, hoor ik je denken, maar waarom is de truffel nou zo bijzonder? Wij hebben wat leuke weetjes over het zwarte goud voor je op een rijtje gezet:

Wit of zwart?
Het verschil zit hem vooral in de smaak, de witte truffel heeft als kenmerken: knoflook en zanderig, waar de zwarte truffel meer naar chocola en koffieboon neigt. Verschil moet er wezen! Truffel is sowieso een heftige smaak, you love it or hate it, dus als je voor een ietwat mildere smaak gaat, dan is de zwarte aan te raden. Dit is dan ook de meest gangbare in gerechten.

Dure delicatesse
Het verschil tussen wit en zwart zit hem niet alleen in de smaak maar vooral ook in de prijs. Aan een delicatesse hangt sowieso een prijskaartje, zoals we natuurlijk weten van bijv. oesters en kaviaar. Truffel doet hier niet voor onder en wij hebben ons laten vertellen dat de kiloprijs voor witte truffel kan oplopen tot maar liefst €4000 per kilo! Dit heeft vooral met de weercondities te maken (momenteel gaan de prijzen weer omhoog volgens Carlo), want als het namelijk veel geregend heeft is het des te moeilijker om een goede oogst binnen te halen omdat de truffels dan letterlijk worden weggespoeld. Zwarte truffel daarentegen is aanzienlijk goedkoper met gemiddeld €550 per kilo. Nou ja, goedkoper…

Houdbaarheid
Ook hier zit verschil in, witte truffel is minder lang houdbaar (4 à 5 dagen) en zwarte truffel is max. 14 dagen houdbaar. Maar natuurlijk geldt voor beide, hoe verser, hoe lekkerder en beter de smaak! Tip van Carlo: als je truffel hebt gekocht, eet deze dan het liefst zo snel mogelijk. Zo’n goed product vraagt natuurlijk om gegeten te worden, dus waar wacht je op?!

Varkens en Honden
Truffel wordt ‘gezocht’ en vroeger werd dit door varkens gedaan! Je gelooft het niet, maar het is echt zo. Dit was alleen niet zo’n succes want varkens vinden deze delicatesse ook erg lekker dus dat leverde vaak geen hele truffel meer op… Tegenwoordig gebruiken ze hier honden voor. Grappig hè?

5&33

Good to know
Om de dag worden er verse truffels geleverd bij 5&33 die rechtstreeks uit Umbrië Italië komen. Tot en met 24 december kun je bij restaurant 5&33 terecht om te genieten van deze lekkerste truffels verwerkt in verschillende gerechten. Chef Nadia Frisina heeft hier een exclusief truffelmenu samengesteld. Naast het menu met zwarte truffel kan er tevens gekozen worden voor de nóg luxere variant met witte truffel. Om de feestmaand te vieren kun je bij 5&33 terecht voor het truffelmenu voor €80. Reserveren voor dit menu kunnen wij echter wel aanraden! Natuurlijk kun je ook buiten de truffelmaand héérlijk genieten bij deze geweldige hotspot. 5&33 bevindt zich in het Art Hotel aan de Martelaarsgracht 5 te Amsterdam.

Helaas is deze geweldige hotspot gesloten en heeft er op dezelfde locatie nu een restaurant met een Portugees concept geopend met de nam ARCA. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Ga jij langs bij 5&33 voor deze truffel ‘experience’?

Dit artikel is geschreven door Tessa Slebos.

Bron beeld: 5&33, Paul Winch-Furness

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2015 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved