Bewonder op Koningsdag meesterstukken van Jan Taminiau!

Morgen is het natuurlijk Koningsdag en de 50ste verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Het Koningshuis zal dit groots gaan vieren in Tilburg. Het Textielmuseum vond dit een mooi moment om een speciaal gedenk damast te vervaardigen. Samen met twee meesterstukken van ontwerper Jan Taminiau zijn deze vanaf morgen te bewonderen. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

Al eeuwenlang is het een traditie om bij feestelijke gebeurtenissen damasten tafellinnen aan te bieden aan de koninklijke familie. Dit jaar zal de koninklijke familie Koningsdag vieren in Tilburg dus vond het Textielmuseum dit een ultieme kans om een speciaal gedenk damast te presenteren. Hiervoor hebben zij niemand minder dan modeontwerper Jan Taminiau gevraagd om het tafellaken met vijftig bijbehorende servetten te ontwerpen. Het proefmodel en het maakproces van dit speciale meesterstuk, samen met de prachtige koningsblauwe inhuldigingsjurk en cape van Maxima zijn vanaf morgen 27 april te bewonderen!

Het damasten tafellaken is geïnspireerd door de cirkel van het leven. Het vertelt in vijftig taferelen het verhaal van een leeuw die opgroeit, van jonge welp tot een volwassen leeuw. De levensloop wordt ondersteund door details zoals het ontluiken van bloesem, de groei van de appeltjes van Oranje en de leeuwin en welpen die zich bij hem voegen. In ieder beeld wordt de leeuw omringd door de Nederlanders die het tafereel aanschouwen en er onderdeel van zijn.

Het Textielmuseum heeft een unieke positie, want dit is de enige plaats waar er nog steeds damast wordt gemaakt. De expositie “Oranje Boven! Koninklijk Textiel Meesterstukken” zal worden tentoongesteld in een bijzonder ruimte in het museum: Het TextielLab, de werkplaats van het museum.

De stukken zijn te bewonderen tussen de moderne machines waar maandenlang aan het damasten tafellaken is gewerkt. En dit tafellaken spant de kroon, want nog nooit eerder is er in het TextielLab zo’n groot laten gemaakt. Deze special gedenk damast heeft namelijk een afmeting van 9,5 bij ruim 3 meter!

Het tafellaken is op een bijzondere wijze aan elkaar gezet en speciaal voor dit meesterstuk is er een op maat gemaakte glazen vitrine ontwikkeld. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal er nog hard gewerkt worden aan het echte meesterstuk en geschenk voor onze koning Willem, maar er zullen wel onderdelen te zien zijn, zodat je kan volgen hoe een damast wordt gemaakt.

Nice to know

Morgen is het Textielmuseum geopend van 10:00 tot 17:00 uur en is er een speciaal programma met koninklijke activiteiten:

11:00                                 Live meekijken naar de route van de koninklijke familie in Tilburg.

14:00/15:00/16:00      Gratis mini rondleiding door de tentoonstelling “Oranje Boven!”

14:00 – 16:00                 inloopworkshop “Oranje Boven”

Good to know 

De expositie “Oranje Boven! Koninklijk Textiel | Meesterstukken” met de meesterstukken van Jan Taminiau is te zien vanaf morgen 27 april tot en met 11 juni in het Textielmuseum in Tilburg. Het museum is gevestigd aan de Goirkestraat 96.

Wanneer ga jij de meesterstukken bewonderen in het Textielmuseum?

Dit artikel is geschreven door Raechel Chotoe

Bron beeld: Reinier RVDA

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2017 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved